Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Ranjeni Sarajevo

1. jul. 2015 | 20:31
Dark Theme

Nekateri so se opisovanja Sarajeva in njegove zgodovine lotili kar na bregu Miljacke, drugi, so ranjeno prestolnico BiH in spomine nanjo pripovedovali iz tujine.
Nekateri so zgodbo postavili v preteklost, drugi pa so o njej pripovedovali v luči sednjosti. Rezultat je kolaž trinajstih kratkometražnih filmskih zgodb, ki jih je francoska produkcija zaupala ravno tolikim evropskim režiserjem.
Med temi so Christi Puiu, Jean-Luc Godard, Aida Begić, Vincenzo Marra, Sergej Loznitsa, Leonardo Di Costanzo in Ursula Meier.
Vsak izmed njih je imel proste roke pri sestavi scenarija, ki se je seveda moral navezovati na Sarajevo. Nekateri so svojo zgodbo posvetili atentatu na Vidovdan, drugi na posledice Prve svetovne vojne, spet tretji pa so se osredotočili na najbolj sodobno sarajevsko tragedijo in na številne travme, ki še danes pustijo vsakdan tistih, ki so v prvi osebi doživeli zadnjo vojno v bivši Jugoslaviji.
Film Mostovi Sarajeva je tako posvečen zgodovini: novejši, kot tudi polpretekli. In delo prihaja v italijanske kinodvorane leto dni po premierni predstavitvi na festivalu v Cannesu in svečani projekciji, par tednov kasneje, ob stoti obletnici atentata na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo Caterino, prav 28. junija 1914 v Sarajevu.
Delo je nekakšno razmišljanje o kraju, kot mestu sožitja in sobivnja med narodi, a tudi mestu, ki je dvakrat v istem stoletju dalo povod za dve vojni in ena od teh je postala svetovna.
V Trstu je film na ogled v dvorani Teatro dei Fabbri (Iga).

Les Pont de Sarajevo
Francija 2014
Režija: Ursula Meier, Aida Begić, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanalec, Teresa Villaverde
Ocena: ★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava