Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Laibach iz Trbovelj v Severno Korejo

3. jul. 2015 | 20:46
Dark Theme

Slovenski bend Laibach praznuje letos svojo petintrideseto obletnico delovanja. Najbolj prepoznavna slovenska skupina vseh časov je v ta namen organizirala poseben dvojni koncert v Delavskem domu v Trbovljah. Bend bo drevi nastopil najprej ob 20. uri, nato pa še ob 22. uri. O bogati glasbeni karieri, komaj opravljeni turneji v ZDA in bližajočem se obisku v Severni Koreji smo se pogovorili z enim izmed ustanoviteljev slovenskega benda Ivanom Novakom.
Letos praznujete petintridesetletnico delovanja, za sabo pa imate zavidljivo glasbeno kariero. Nam lahko razkrijete vaš recept za uspeh?
Hvala za kompliment, ampak vprašanje je, če govorimo o istem uspehu. Uspeh je pač relativna zadeva; nekje ti nekaj uspe – drugje spodleti in se na tak način vse skupaj izravna. Če smo v čem uspešni, smo v tem, da dobro prenašamo padce, da gremo – tako rekoč po 'srbsko' – od poraza do poraza do končne zmage in pri tem ostanemo živi.
Maja ste bili na glasbeni turneji v ZDA. Kako je to potekalo? Katere so bistvene razlike z evropskimi turnejami?
Bili smo na enomesečni turneji po ZDA in Kanadi. Vsaka turneja je zahteven logistični projekt, turneja po ZDA pa je še posebej zahtevna zaradi velikih razdalj, visokih in skritih stroškov, tehničnih pogojev, ki niso povsod na nivoju, zaradi kulturne utrujenosti in duhovne dekadence te države in še zaradi mnogih drugih stvari, ki so z evropske perspektive problematične. Publika pa je na teh prostorih kljub vsemu odlična.
Avgusta se boste odpravili na krajšo turnejo v Severno Korejo. Kako je do tega prišlo? Kakšen glasbeni program pripravljate?
Glavni pobudnik celotne odprave je norveški kulturni aktivist Morten Traavik, človek, ki je tudi režiral video za skladbo Whistleblowers in ki s svojimi projekti že dalj časa uspešno odpira vrata v Severno Korejo. Korejce je uspel prepričati, da je Laibach prava stvar za njih. Dva koncerta bomo izpeljali in sicer 19. in 20. avgusta v Pjongjangu. Za njihovo obletnico - 70 let osvoboditve - jim pripravljamo poseben program, ki bo vključeval tudi nekaj naših priredb skladb iz filma Moje pesmi, moje sanje, oziroma Sound of Music, poleg tega pa še predelave dveh znamenitih korejskih skladb.

Celotni intervju v sobotni tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava