Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Nostalgični Pixels

29. jul. 2015 | 17:28
Dark Theme

Vojna, napad. Tokrat pa ne prihaja s strani politične al vojaške oblasti, temveč skupine oddaljenih Nezemljanov. Oddaljenih, a v resnici dobro poznanih, saj so to junaki računalniških iger, s katerimi so si današnji štirideset in več letniki vsega sveta polnili popoldneve sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Ameriškemu predsedniku Cooperju je takoj jasno, da v tem primeru ne bo zmagalo orožje, temveč strategija, saj bodo sovražnika lahko premagali samo s poznavanjem njegovih shem. Zemljo so Nezemljani napadli, ker so napačno razumeli podatke z vesoljske sonde ameriške Nase iz leta 1982. Ta je vsebovala primere takratnih računalniških iger, zato so Nezemljani takoj poslali na fronto uničujočo vojsko, oblikovano prav na podlagi teh igric.
Predsednik Cooper pokliče zato na pomoč stare prijatelje, ki so tistim video igricam posvetili velik del mladosti. Sam, Will, Eddie in Ludlow so v osemdesetih letih dobro poznali video junake, predvsem pa njihove poteze in se zato lahko najučinkoviteje spopadejo s Pac-Manom, Donkey Kongom, Centipedo, Galago in Space Invadersi.
Akcijska in hkrati znanstvenofantastična komedija Piksli je nastala po istoimenskem kratkometražnem filmu Patricka Jeana. Iz tega je režiser Chris Columbus razvil daljši scenarij, ki ga je zelo prevzel, saj je predstavljal nekaj čisto novega in pa skok v preteklost, v zlato obdobje 80. let prejšnjega stoletja. Nostalgija in prihodnost, v katero je film postavljen, sta prepričali Columbusa, ki je pred tem že posnel Mrs Doubtfire, dva Harryja Potterja in vrsto drugih uspešnic, da se tokrat posveti tem '»starim« junakom.
Nostalgijo in obujanje osemdesetih let se v filmu pozna predvsem pri izbiri glasbene kulise s pesmimi Madonne, a tudi z navajanjem številnih osebnosti tistega časa, kot je denimo predsednik Reagan.
Film Pixels (Piksli), ki je v ZDA na sporedu od prejšnjega tedna, je zdaj na ogled tudi v italijanskih in slovenskih kinodvoranah. (Iga)

Pixels
ZDA 2015
Režija: Chris Columbus
Igrajo: Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan, Josh Gad in Peter Dinklage
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava