Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Švedski demoni brez imena

27. avg. 2015 | 19:17
Dark Theme

Danes se vračamo na Švedsko in sicer prisluhnili bomo novemu ploščku skupine Ghost. Album nosi naslov Meliora, izšel pa je prejšnji teden za finsko neodvisno glasbeno založbo Spinefarm Records.
Bend Ghost je svojevrstna glasbena skupina. Glasba švedske zasedbe je posebna mešanica melodičnega metala in roka iz sedemdesetih, veliko vlogo pa igrajo tudi »cerkvene« orgle. Člani benda so se od samega začetka odločili za črn, skorajda satanistični imidž. Oblačijo se v črne halje, na sebi pa imajo ravno tako črne maske. Zato si lahko oseba misli, da je njihova glasba tegobna in izrazito metalska, a ni tako. Pesmi, predvsem v novem ploščku Meliora, se ponekod približajo celo pop ritmom. Melodije komadov so prijetne in poslušalcu kmalu ostanejo v spominu.
Imena članov benda Ghost niso znana. Pevca kličejo Para Emeritus III, oblači se pa v črnega papeža, ostani člani skupine in sicer dva kitarista, basist, pianist in bobnar so Nameless Ghouls (demoni brez imena). Zasedba je leta 2010 izdala svoj prvenec Opus Eponymous, tri leta kasneje drugo poščo Infestissumam, danes pa je zagledal luč nov album Meliora.
Novo ploščo sestavlja deset komadov, traja pa malo več kot štirideset minut. Besedila pesmi so tudi tokrat dokaj antiklerikalna. Najprej prisluhnemo krajšemu intru orgel, ki se nato spremeni v komad Spirit, ki ga nekateri simpatično definirajo horror rock. K tršim ritmom preidemo z naslednjo From The Pinnacle To The Pit in šestminutnim singlom Cirice, enim izmed boljših komadov plošče. Pesem pogosto spreminja ritem, veliko je kitar in klavirja. Spöksonat je krajši akustični intermezzo, takoj za njim pa je na vrsti melodična pesem He Is, ki spominja na ravno tako švedski bend Abba! Sledi metal pesem Mummy Dust, za njo pa rok koračnica Majesty. V novem intermezzu Devil Church igrajo glavno »cerkvene« orgle, pesem pa nato preide v naslednjo Absolution. Zadnja skladba je Deus In Absentia, melodičen rok komad, ki se nato zaključi s pevskim zborom.
Skupina Ghost se bo septembra odpravila na svetovno glasbeno turnejo v sklopu katere bo 23. novembra nastopila tudi v Live Clubu v kraju Trezzo sull'Adda.

Meliora
Ghost
Melodic metal, horror rock
Spinefarm Records, 2015
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava