Sreda, 24 april 2024
Iskanje

A bigger splash

25. nov. 2015 | 21:05
Dark Theme

Škoda, da Guadagninov film prihaja na velika platna v mrzlih zimskih mesecih, ker bi se zgodba in njeno dogajanje veliko bolje skladala s toplo pomladno ali poletno atmosfero. Pripoved je namreč postavljena na Pantellerio, v objem čudovitega morja, drzne narave, med stene neverjetno lepe hiše, v katero se zateče plavolasa Marianne.
Marianne Lane, to je legendarna rock zvezda, ki po operaciji na glasilkah okreva v popolnem molku in totalnem relaksu na sicilskem otoku. Družbo ji dela življenjski partner, veliko mlajši fotograf in režiser dokumentarcev, Paul. Njuno poletno idilo kot strela z jasnega prekine prihod bivšega Marianninega ljubimca Harryja, ki je še danes njen velik prijatelj, pa čeprav ga mladi Paul ne mara. Harry se na morski oddih pripelje v družbi mlade, seksi in razvajene hčerke Penelope, za katero pravzaprav do pred nedavnim ni niti sam vedel, da jo ima.
Marianne, Paul, Harry in Penelope so tako protagonisti noir zgodbe, ki se zaplete in razplete na rajskem sredozemskem otoku, pod pripekajočim soncem in ob glasnem čivkanju čričkov, kjer se v par dneh zgodi marsikaj in kjer obenem oko kamere ne more mimo aktualnega dogajanja in prihoda beguncev na Sicilijo.
Delo je Guadagnino povezel po filmu La Piscine Jacquesa Deraya in njegovo dogajanje preselil s francoske obale na italijanska tla. Alaina Delona in Romy Schneider pa je nato nadomestil z res dobro Tildo Swinton in vse bolj obetajočim belgijskim igralcem Matthiasom Schoenaertsom, kar pa sodeč po zelo ostrih kritikah in tudi oceni žirije septembrske beneške Mostre, ni bilo dovolj.
Kljub vsemu pa je A bigger splash film, ki ga ne gre zamuditi, če drugega ne, zaradi maniakalnega stila, na katerega nas je Guadagnino navadil že s prejšnjim delom (Io sono l'amore).
Ko zanimivost še to: sceno v kateri se Tilda Swinton prikaže na odru pred večtisočglavo množico rokovskega koncerta, je Guadagnino posnel v Milanu, med poletno Jovanottijevo turnejo.

A bigger splash
Italija, Francija, 2015
Režija: Luca Guadagnino
Igrajo: Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts, Dakota Johnson
Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava