Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Psihedelična rock senzacija

4. feb. 2016 | 20:03
Dark Theme

Spidergawd je nova skandinavska glasbena senzacija. Skupina je leta 2013 nastala v mrzlem norveškem mestu Trondheim, danes pa je izdala že tretjo ploščo z enostavnim naslovom Spidergawd III.
Nova norveška zasedba je nedvomno garancija za dobro glasbo, saj jo sestavjajo izredni glasbeniki, med katerimi izstopata basist Bent Sæther in bobnar Kenneth Kapstad, člana bolj znanega rok benda Motorpsycho. Tu sta še kitarist in pevec Per Borten ter saksofonist (!) Rolf Martin Snustad. Glasbeni projekt je pred tremi leti nastal bolj za šalo kot zares, fantje pa so že v nekaj mesecih posneli svoj istoimenski prvenec. Ploščo sestavlja šest komadov, v katerih je prišla na dan ljubezen do hard&heavy glasbenih ritmov.
Nova rok skupina Spidergawd sledi glasbenemu trendu benda Motorpsycho, ki že 25 let snema vsako leto novo ploščo. Po lanskem drugem albumu je tako januarja zagledal luč nov plošček Spidergawd III.
Nov glasbeni izdelek sestavlja osem pesmi, traja pa malo več kot pol ure. Fantje so ploščo tudi tokrat izdali s pomočjo norveške neodvisne glasbene založbe Crispin Glover Records. Album »potuje«, kot se temu reče, sto na uro in to je razvidno že v prvem komadu No Man's Land, hitri rokenrol skladbi. Krajši bobnarski intro je uvod v naslednjo El Corazon Del Sol, ki spominja na rok iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, neke vrste Deep Purple novega tisočletja! Komad zaključuje Snustadov saksofon, ki ga je sicer v novem ploščku manj slišati kakor v prejšnjih. Najdemo ga tudi v naslednji skladbi The Best Kept Secrets. Skoraj šestminutna, rokerska The Funeral je eden izmed boljših komadov nove plošče, poln hard rock kitar. Picture Perfect Package pa je podobna soundu ameriškega benda Foo Fighters. Na koncu lahko prisluhnemo še dolgi Lighthouse, ki so jo fantje razdelili na tri dele: gre za izredno psychedelic rock pesem, v kateri se ritem večkrat spremeni. Uživajte!

III
Spidergawd
Heavy blues, hard rock
Crispin Glover Records, 2016
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava