Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Film o vojni in ljubezni

27. apr. 2016 | 22:03
Dark Theme

Zvizdan v dalmatinskem narečju pomeni zenit, se pravi najvišjo točko, ki jo sonce doseže nad opazovalcem. Delo enainštiridesetletnega zagrebškega režiserja Dalibora Matanića, pa pripoveduje o drugačni točki, oziroma situaciji, ki bo še dolgo nerešljiva za mnoge prebivalce nekdanje Jugoslavije. Film sestavljajo tri ločene zgodbe, ki se dogajajo v dveh desetletjih, od leta 1991 do leta 2011. Nekje v okolici Knina, se tako v razdobju desetih let odvija vsakdan treh ločenih mladih parov, katerih življenja je vojna ranila in njihov vsakdan zaznamovala z nestrpnostjo in sovraštvom. Tri ljubezenske zgodbe pripovedujejo o hrvaško-srbskem vprašanju leta 1991, 2001 in 2011.
Jelena in Ivan, Nataša in Ante ter Marija in Luka se soočajo z usodo in zgodovinsko dediščino, ki jim jo nudi čas in prostor, v katerem so se rodili in so odrasli. Film je namreč dramaturško posnet tako, da usode mladih ljudi predstavljajo univerzalno zgodbo in lahko na splošno veljajo za katerikoli čas in okolje s podobnimi problemi. Se pravi težave, ki so navzven zelo zaznavne, o katerih pa se nikoli ne govori eksplicitno.
Glavne vloge je Matanić zaupal skupini mladih interpretov, med katerimi gre posebej omeniti res dobrega enaintridesetletnega Splitčana Gorana Markovića, ki je leta 2008 prejel nagrado za najperspektivnejšega hrvaškega igralca. Ob njem je režiser povabil na dolgo filmsko potovanje tudi šestindvajsetletno igralko iz Zadra, Tihano Lazović, evropski igralski talent leta, »shooting star« na preteklem berlinskem festivalu. V hrvaški, srbski in slovenski ekipi pa izstopa tudi snemalec in direktor fotografije Marko Brdar, ki je v Zvizdanu opravil res izjemno delo.
V filmu se nekateri elementi krožno ponavljajo. Od vizualnih motivov do uporabe istih igralcev in prizorišč – da bi bil trenutek viden ne kot del linearne zgodbe, temveč kot del začaranega kroga. Svet se ves čas spreminja, a od časa do časa nas grdo preseneti neizbrisana preteklost, ki seveda zelo bremeni sedanjost.
Film, ki je lani v Cannesu prejel nagrado žirije sklopa Un certain regard in pred tremi meseci odprl Trst Film Festival, bo od danes v italijanskih kinodvoranah: v Gorici v kinu Vittoria, v Tržiču v Kinemaxu, v Trstu pa v dvorani Ariston. Distributer je videmski Tucker Film.

Zvizdan - Zenit (Sole alto)
Hrvaška, Slovenija, Srbija 2015
Režija: Dalibor Matanić
Igrajo: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković in Dado Ćosić
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava