Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Houston, imamo problem!

4. maj. 2016 | 18:57
Dark Theme

Pred šestimi leti, ko je Žiga Virc še študiral na AGRFT, je študentski kratki film posvetil polpretekli zgodovini na zahodni meji. In s satirično pripovedjo Trst je naš tako razburkal diplomatske vode, da je v zvezi s sedemindvajsetminutnim filmom posegel celo takratni italijanski zunanji minister Franco Frattini.
S svojim prvim celovečernim delom je šel seveda dlje in se zgodovine lotil ob opisovanju hladne vojne in vesoljske tekme med svetovnimi velesilami. Ob obče poznanem tekmovanju med Sovjetsko zvezo in ZDA, nam režiser ponudi še vlogo bivše Jugoslavije. Virčevo delo tako raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu, v zgodnjih šestdesetih letih, tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa, vrednega več milijard dolarjev. Svež ameriški denar pa naj bi bil ključni faktor relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti.
Tako je igrano-dokumentarni Houston, imamo problem! mockumentary, se pravi film, ki izmišljene stvari predstavlja, kot da so se res zgodile, presenetljiva zmes realnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot.
V filmu se ob nastopu Josipa Broza, Johna F. Kennedyja, Richarda Nixona, prepletajo osebno pričevanje Ivana, inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu, in sveži, do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. To gledalce vabi h kritični presoji o tem, čemu v filmu verjeti in čemu ne, pri čemer gledalce zavaja tudi komentar filozofa Slavoja Žižka, ki v zgodbi zastavlja ključno vprašanje: kaj je pravzaprav res?
Zagotovo je res, da je film zanimiv skok v preteklost, ki bo nostalgikom všeč. In res je tudi, da so igrani dokumentarec aprila premierno predstavili v New Yorku, na uglednem Tribeca festivalu, in da je od danes na ogled v slovenskih filmskih dvoranah.

Houston, imamo problem!
Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Češka, Katar, 2016
Režija: Žiga Virc
Nastopajo: Josip Broz - Tito, Slavoj Žižek, John F. Kennedy, Richard Nixon, Bill Clinton, Lyndon B. Johnson, James E. Carter
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava