Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Almodovarjeva Julieta

25. maj. 2016 | 20:55
Dark Theme

Po treh letih odsotnosti se Almodovar vrača na filmska platna z Julieto in občinstvu spet ponuja žensko zgodbo, v kateri prepleta življenje in usodo. Tudi njemu je v Cannesu spodrsnilo in kljub mnenju nekaterih, da bi lahko prav njegov film prejel 69. zlato palmo, je znameniti Pedro odšel domov praznih rok.
Španski avtor se je tokrat pri pisanju scenarija zatekel k Nobelovi nagrajenki Alice Munroe in k nekaterim njenim pripovedim. V resnici je Almodovar prvič v svoji karieri izbral ženski lik, ki ni akter tega, kar se dogaja okrog nje, ampak nemo opazuje in sprejema to, kar so ostali zanjo odločili. Rezultat je film, poln citatov iz Almodovarjevih prejšnjih del, kjer spoznamo Julieto, danes petinpetdeset let staro profesorico, ki zapušča lepo in moderno opremljeno stanovanje sredi Madrida, ker je na tem, da se s partnerjem odseli v Lizbono.
Julietin svetli dom je zelo brezoseben in ob opazovanju opreme, lahko le izvemo, da je plavolasi protagonistki všeč brati, ker na policah velikega stanovanja leži kar nekaj knjig. Takoj nato nas Almodovar popelje v mladostniška leta in prvo profesorsko izkušnjo lepe in mlade Juliete, ki se iz Asturije preseli v prestolnico Španije, kjer najde službo. Kolo spomina in časa se tako zavrti nazaj, da nam takoj nato pove in obrazloži, kar se je zgodilo kasneje in kar zdaj obuja Julieta, ki piše pismo hčerki Antiji, s katero je pred dvanajstimi leti prekinila vsak odnos.
Na lepem, nekaj ur pred odhodom na Portugalsko, Julieta sreča namreč na cesti Beatriz, to je nekdanjo najboljšo Antijino prijateljico, kar jo prisili, da spremeni vse načrte. Odloči se namreč, da bo ostala v Madridu, saj upa, da bo tako spet srečala zdaj že tridesetletno hčerko...

Julieta
Španija 2016
Režija: Pedro Almodovar
Igrajo: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Rossy de Palma, Darío Grandinetti, Michelle Jenner, Priscilla Delgado, Nathalie Poza
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava