Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Hočeš nočeš Grand Magus!

26. maj. 2016 | 17:32
Dark Theme

Hočeš nočeš moraš v Skandinavijo! Tako mi je pred časom svetoval znanec, ki kot jaz rad prisluhne pristnemu roku, metal glasbi in njunim najrazličnejšim glasbenim različicam. Skandinavski polotok bo še malo počakal, medtem pa hodimo virtualno vse bolj pogosto kukat, kaj nam ponujajo tamkajšnji bradati glasbeniki. In res, naša glasbena pot nas vnovič vodi na Sever, po Baltskem morju vse do Stockholma, od koder je doma heavy metal bend Grand Magus. Švedski trio je pred tremi tedni izdal svoj šesti plošček z naslovom Sword Songs.
Skupino Grand Magus sta proti koncu prejšnjega tisočletja ustanovila pevec in kitarist Janne »JB« Christoffersson ter basist Mats »Fox« Skinner. Njima se je kmalu pridružil še bobnar Fredrik »Trisse« Liefvendahl, zasedba pa je leta 2001 izdala istoimenski prvenec Grand Magus. Fantje so se takoj odločili za težak heavy metal, v katerem zaznavamo tu pa tam tudi hard rock, doom in stoner glasbo. Švedski bend si je v kratkem času izboril ugledno mesto med ljubitelji tovrstnih ritmov, danes pa spada v sam vrh evropske metal scene. V njegovem soundu razberemo glasbene vplive skupin, kot so Black Sabbath, Judas Priest, Rainbow, Manowar ...
Grand Magus so v petnajstih letih izdali kar osem albumov, zadnji pa je zagledal luč na začetku maja. Izdala ga je nemška neodvisna založba Nuclear Blast. Na ploščku je devet komadov, traja pa malo manj kot štirideset minut. V njem sledijo Christoffersson in njegovi uspešnemu glasbenemu kalupu izrednih kitarskih rifov in »bojevniških« besedil. Tu mislim na primer na pesmi Forged in Iron – Crowned in Steel, Born For Battle in predvsem Varangian, v kateri fantje pripovedujejo o slavnih zmagah svojih prednikov, kajpak Vikingov. Proti koncu albuma je na vrsti tudi krajša, akustična skladba Hugr, nato pa se spet povrnemo k mogočnemu heavy metalu s komadom Every Day There's a Battle to Fight.
Hočeš nočeš Grand Magus!

Sword Songs
Grand Magus
Heavy metal
Nuclear Blast, 2016
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava