Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Psihedelične čarovnije rocka

24. jun. 2016 | 18:48
Dark Theme

Sedemdeseta leta so dandanes še kako živa. Tu mislim seveda na glasbeno sceno in sicer na nov val rokerske glasbe in cel kup novih bendov, ki so nastali v zadnjih petnajstih letih in se navdihujejo pri psihedeličnemu roku izpred štiridesetih let. V to veliko glasbeno »družino« spada nedvomno tudi italijanska skupina Psychedelic Witchcraft. Bend je konec aprila izdal svoj prvenec The Vision.
Psychedelic Witchcraft je nov glasbeni projekt, zasedba je namreč nastala pred manj kot enim letom v Firencah. Lider in duša benda je karizmatična pevka Virginia Monti, glavna avtorica dobrega dela besedil in ljubiteljica tako imenovanega ezoteričnega roka in horror zgodb oziroma filmov. Njena »temna plat« je razvidna tako v besedilih komadov kot v njeni zunanji, skoraj čarovniški podobi. Poleg mlade pevke sestavljajo bend še kitarist Jacopo Fallai, basist Riccardo Giuffrè in bobnar Mirko Buia. Skupina, ki je sicer v zadnjem obdobju zašla v krizo, oziroma se odločila za kratko pavzo, je lani najprej izdala EP ploščo Black Magic Man, pred dvema mesecema pa je zagledal luč prvenec The Vision. Gre za dobro rokersko ploščo, polno bluza in prijetne psihedelije. Če k temu dodamo še izredni Virginijin vokal, je uspešen glasbeni recept pripravljen.
Prvenec The Vision sestavlja devet pesmi, traja pa malo manj kot štirideset minut. Na prvi posluh spominja njegov sound na glasbo švedskih zasedb Graveyard in Blues Pills. Gotovo tudi zaradi tega, ker imajo Blues Pills ravno tako žensko vokalistko (Elin Larsson). Že s prvo A Creature je jasno, da so med glasbeni vzorniki benda tudi Ozzy in njegovi Black Sabbath. Prijetno rokerska je naslednja Witches Arise, Wicked Ways pa je bolj stoner rok komad. Svoj prostor je na plošči dobila tudi balada The Only One That Knows. Proti koncu albuma lahko prisluhnemo še fuzz rock pesmi War in zapeljivemu, zaključnemu bluzu Magic Hour Blues. Naj bo pavza res kratka!

The Vision
Psychedelic Witchcraft
Acid rock
Soulseller Records, 2016
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava