Torek, 09 april 2024
Iskanje

K 2.0, povratek k začetku

22. sep. 2016 | 18:17
Dark Theme

Angleška skupina Kula Shaker je po dolgih, šestih (!) letih spet med nami. Bend je letos izdal svojo peto ploščo s preprostim naslovom K 2.0, s katero se vrača k soundu prvenca K, ki je izšel pred natanko dvajsetimi leti, to je k prijetnemu pop roku z dodatkom indijskih ritmov in melodij ter elektronskih efektov.
Zasedbo so leta 1993 ustanovili pevec in kitarist Crispian Mills, basist Alonza Bevan, pianist Jay Darlington in bobnar Paul Winterhart. Fantje so se takoj odločili za psihedelični rok iz sedemdesetih let s posebnim poudarkom na indijskih glasbilih. Leta 1996 je bend podpisal pogodbo z glasbeno založbo Columbia Records, izdal prvenec K in prodal kar dva milijona izvodov. Kula Shaker so takrat takoj zasloveli na svetovni ravni in začeli z dolgo serijo glasbenih turnej. Po prvencu, ki je prejel kar nekaj mednarodnih nagrad, je prišla na vrsto nova plošča Peasants, Pigs & Astronauts, ki pa ni žela tako pozitivnih glasbenih kritik kot prva. V bendu je namreč zaškripalo, med člani je prišlo do nesoglasij, kar je privedlo tudi do trenj z glasbeno založbo; na novem albumu pa se je seveda vse to poznalo …
Razočarani fantje so leta 1999 skupino razpustili in raje začeli samostojne glasbene kariere. Nekaj let kasneje se je bend bolj za šalo kot zares spet spravil v glasbeni studio in izdal novo ploščo Strangefolk: Kula Shaker so tako ponovno zaživeli, le pianista Jaya Darlingtona so nadomestili s Harryjem Broadbentom.
Po ploščku Pilgrims Progress iz leta 2010 pa spet daljša pavza do letos, ko je zagledal luč album K 2.0. Sestavlja ga enajst komadov za malo več kor štirideset minut glasbe. Na njem lahko prisluhnete tako hitrejšim rok pesmim kot bolj umirjenim, akustičnim in psihedeličnim komadom, pomembno vlogo pa seveda igra tudi indijsko glasbilo sitar. K 2.0 je v glavnem dobra plošča, očitno je bilo treba res počakati dolgih šest let, da so fantje ponovno našli v sebi pravo glasbeno žilico.

K 2.0
Kula Shaker
Psihedelični pop rok
Strangefolk, 2016
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava