Petek, 19 april 2024
Iskanje

Jaz, Daniel Blake

20. okt. 2016 | 20:02
Dark Theme

Najboljši film letošnjega festivala v Cannesu, ki za Kena Loacha pomeni tudi drugo zlato palmo v skoraj petdesetletni karieri.
Zgodba pripoveduje tokrat o devetinpetdesetletnem Danielu Blakeju, ki se preživlja kot tesar v Newcastlu. Po srčnem napadu in skorajšnjem padcu z zidarskega odra mu zdravnik prepove nadaljevati z delom, ker meni, da je to preobremenjujoče za njegovo srce. Tako se prijazni, gologlavi gospod prvič v življenju poda do socialne službe, ker prvič v življenju potrebuje državno podporo. Asistenti in uradniki, ki vzamejo v roke njegov primer, pa menijo, da je Daniel kljub težavam s srcem sposoben za delo in mu zato zavrnejo pomoč. Prav med čakanjem v enem tolikih uradov, Daniel spozna mater samohranilko Katie, ki mora skrbeti za svoja otroka Daisy in Dylana. Njena edina rešitev iz utesnjene sobice v zatočišču za brezdomce v Londonu je stanovanje v štiristo petdeset kilometrov oddaljenem kraju. Prav Daniel ji bo nesebično ponudil svojo pomoč in pri tem vzpostavil izredno prijateljstvo z žensko, ki je v težavah, prav tako kot on.
Loacheva pripoved je prepojena z nadvse človeškim pogledom in globokim razmišljanjem o sodobni družbi in odnosom države do tistih, ki potrebujejo pomoč. Ganljiv film želi na nežen in nevsiljiv način priklicati pozornost tistih, ki se delajo, da je okrog nas vse v redu ...

Jaz, Daniel Blake
Velika Britanija, Belgija, Francija 2016
Režija: Ken Loach
Igrajo: Dave Johns, Hayley Squires, Briana Shann, Dylan Phillip Mckiernan
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava