Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Kapo dol, Horisont

16. feb. 2017 | 21:20
Dark Theme

V množično skandinavsko glasbeno družino spadajo tudi člani benda Horisont. Rekel bi, da spada Horisont, poleg skupin kot sta Graveyard in Witchcraft, v sam vrh skandinavske glasbene rok scene. Bend, doma iz švedskega Göteborga (tako kot bolj znani »bratranci« Graveyard), je pred dvema tednoma izdal nov plošček z naslovom About Time.
Konec januarja je javnost razveselila vest, da se švedska skupina Graveyard po krajši pavzi spet vrača na mednarodno glasbeno sceno in da bodo fantje kmalu pripravili nov plošček. Do takrat pa si lahko privoščimo nov album skupine Horisont. About Time je izšel 3. februarja, na njem dobimo deset komadov za 37 minut prijetnega roka, a pojdimo po vrsti.
Skupino Horisont so leta 2006 ustanovili pevec Axel Söderberg, kitarist Charles Van Loo, basist Magnus Delborg, drugi kitarist Kristofer Möller in bobnar Pontus Jordan. Fantje so se že od samega začetka odločili za rok glasbo iz sedemdesetih, v katero pa vnašajo tudi prog rok, heavy metal, psihedelijo in folk glasbo. Posrečena glasbena mešanica torej, ki spominja na zasedbe Thin Lizzy, Black Sabbath, Grand Funk Railroad, Scorpions in še bi lahko naštevali. Bend je leta 2009 izdal svoj prvenec Tva Sidor Av Horisonten, in sicer s pomočjo manjše glasbene založbe Crusher Records. Plošča je vsebovala tudi nekaj pesmi v švedskem jeziku, a že z naslednjo Second Assault so se Axel in ostali opredelili le za angleščino. Sledila sta še albuma Time Warriros in Odyssey (oba z založbo Rise Above), lani pa je bend podpisal pogodbo z znamenito Century Media Records, s katero je februarja letos zagledal luč About Time. Pri snemanju novega ploščka je sodeloval David Kalin, ki je zamenjal prejšnjega kitarista Kristoferja Möllerja.
Album se začne z energično skladbo The Hive, polno izrednih kitarskih rifov, za njo pa je na vrsti single Electrical, ki spominja na legendarno irsko zasedbo Thin Lizzy. Without Warning je neke vrste rok koračnica, Letare prijetna rokerska balada, Night Line pa ravno tako poskočna pesem s poudarkom na basu. Pri vseh komadih izstopa enkraten Axelov vokal, dodana vrednost švedskih rokerjev!

About Time
Horisont
Hard rock, progressive rock
Century Media Records, 2017
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava