Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Ko preteklost pogojuje sedanjost

22. feb. 2017 | 16:35
Dark Theme

Najmlajši, a tudi, kot kaže, najbolj igralsko talentirani član družine Affleck. Casey je v Lonerganovem filmu Manchaster by the sea samotarski bostonski hišnik Lee Chandler. Človek, ki mu tragedija iz preteklosti onemogoča, da bi polno zaživel v sedanjosti.
Dni preživlja ob majhnih popravilih, večere pa povsem sam v svojem stanovanju ali ob pivu v gostilni, kjer se spusti v pretep z vsakim, ki si ga drzne nadlegovati. Nekega dne Leeju zaradi srčne odpovedi umre starejši brat Joe, zaradi česar mu je dodeljeno skrbništvo nad njegovim najstniškim sinom Patrickom. Lee se mora zdaj vrniti v domači Manchester ob morju, na katerega ga vežejo tako lepi kot boleči spomini. Nenavadni par se mora na hitro spoprijateljiti in sproti reševati vsakdanje težave.
Tako se mora v zimsko obarvani obmorski vasi mlajši brat posvetiti najstniškemu nečaku, čigar življenje se vrti okoli hokeja, glasbene skupine in deklet. Lee, ki ni vedel, da mu je brat zaupal skrbništvo, se poskuša spopasti z zahtevno nalogo zbliževanja s svojeglavim fantom. Ob tem se mora soočiti z neporavnanimi računi iz preteklosti, ko se je po družinski tragediji ločil od žene Randi in zapustil ribiško skupnost. Trpke misli silijo v njegovo sedanjost in prav nerazrešena vprašanja iz preteklosti ga prisilijo, da sprejme težke odločitve na račun svoje in nečakove prihodnosti.
Tretji film enega najzanimivejših režiserjev ameriške neodvisne scene se bo v nedeljo ponoči potegoval za kar šest oskarjevih nagrad.
Svojo kariero je Kenneth Lonergan v resnici začel kot avtor dramskih besedil, ki so mu poleg številnih drugih priznanj prinesla nominacijo za Pulitzerjevo nagrado.

Manchester by the sea
ZDA 2016
Režija: Kenneth Lonergan
Igrajo: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges, Gretchen Mol, C.J. Wilson
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava