Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Pionirski zbor bo vodil Ferlan

25. feb. 2017 | 17:24
Dark Theme

Dva mlada in uveljavljena dirigenta, ki sta sprejela izziv pionirskega projekta z močnim simbolnim nabojem, skupina zborovskih pevk in pevcev (v uvodni fazi jih je že skoraj 50!), ki želijo uresničiti ideal zgodovinske združitve, osrednji zborovski zvezi, ki se prvič povezujeta za realizacijo velikopoteznega načrta: na teh osnovah sta USCI Trst in Zveza slovenskih kulturnih društev ustvarila nov in inovativen zborovski podvig.
Identiteto Trsta sestavlja mozaik različnih kultur, narodnosti, veroizpovedi, ki gojijo in razvijajo bogastvo svoje kulturne dediščine, a nimajo pravzaprav veliko izmenjav ali celo skupnih projektov. Kdor doživlja in razume večkulturnost na produktiven način, ustvarja tudi priložnosti za povezavo posameznih skupnosti za skupni cilj. Projektni zbor je že začel svojo pot, ki bo v prvi fazi imela dva glavna cilja: junijsko predstavitev v okviru Evropskega praznika glasbe in nastop na septembrskem Slofest. Pripravo in vodstvo zbora sta prevzela dva strokovnjaka, ki izhajata iz različnih glasbenih izkušenj. Tržačan Mirko Ferlan je diplomiral iz harmonike, zborovskega dirigiranja in kompozicije, je študiral z mojstri mednarodne zborovske scene, je vodil in vodi zborovske skupine v Italiji in Sloveniji, s katerimi je dosegel tudi vidne uvrstitve na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Ferlan bo dirigiral in prevzel umetniško vodstvo zbora, a bo v tej uvodni fazi lahko računal tudi na sodelovanje italijanskega skladatelja, pianista, organista in zborovodje Roberta Brisotta, ki sicer vodi Mestno kapelo v tržaški stolnici.
Glede na svoj reprezentančni namen in na umetniške cilje, zbor vabi k sodelovanju izkušene pevce. Zainteresirani se lahko prijavijo na sedežu Zveze slovenskih kulturnih društev ali tržaške sekcije Usci. Prva vaja z Mirkom Ferlanom bo v nedeljo, 5. marca, ob 15. uri v Gregorčičevi dvorani v Ulici svetega Frančiška 20.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava