»O tretjem koncertu se nam še sanjalo ni«

Blek Pantersi pred trojnim koncertom v Gorici

Priložen videoposnetek

A

četrtek, 23. marca 2017 | 09:23

Skupina Blek Panters se po daljšem premoru vrača na oder Kulturnega doma v Gorici, kjer bo na kar treh koncertih predstavila nov plošček Kenebek. Zadnjič so na odru goriškega kulturnega hrama Pantersi nastopili pred natanko desetimi leti, tudi tokrat pa ne bo šlo za »običajen« koncert, saj se bodo stare uspešnice in novi komadi prepletali v zgodbi, ki jo bo krojil junak in nosilni lik nove zgoščenke Kenebek; Blek Panters namreč od samega nastanka leta 1995 svoje nastope začinijo z bogato scenografijo in razposajenimi skeči, na koncertu, na katerem predstavijo novo zgoščenko, pa vse združijo v zaključeno pripoved.
Na odru goriškega Kulturnega doma bodo v petek, soboto in nedeljo Blek Panters nastopili v »zgodovinski« zasedbi, ki šteje 10 članov, in z nekaterimi gosti. Ob jedru, ki sloni na Doberdobcih, skupino sestavljajo še glasbeniki z Goriškega in s Tržaškega. Prva dva koncerta sta že dolgo razprodana, vstopnice za nedeljski koncert (začetek ob 18.30) pa si lahko priskrbite v Kulturnem domu v Gorici, v Baru Peric - Doberdob, v Biti - Križ, v Baru Katja - Prosek in v Baru Tabor - Opčine.
O trojnem koncertu, novi plošči in glasbeni karieri nasploh smo se pogovorili z ustanoviteljem benda Petrom Gergoletom.

Kdaj se je začela glasbena avantura skupine Blek Panters?

Blek Pantersi so nastali poleti leta 1995, najprej kot duo. Z Ivanom Lakovičem sva glasbeno popestrila marsikateri večer, ko sva bila s klapo na kakšnem žuru. Jaz sem igral akustično kitaro, Ivan pa tolkala. Začela sva s priredbami najrazličnejših rok pesmi, nato so se postopoma začele pojavljati avtorske pesmi. S časom so se nama pridružili še nekateri domači glasbeniki in kmalu zatem smo posneli prvo kaseto avtorskih pesmi. Pri snemanju so nam priskočili na pomoč tudi prijatelji s Križa.
Ste bili pred »poglavjem Blek Panters« že aktivni glasbeniki?
Vsi prijatelji iz Doberdoba, ki so se nama pridružili, so igrali v domačem pihalnem orkestru Kras in ob tem igrali še kak drug instrument. Veliko izkušenj v drugih bendih pa nismo imeli.
Zakaj ste se odločili, da boste prepevali v narečju?
Nismo se ravno odločili, zgodilo se je pač, da so bile prve avtorske pesmi v narečju in tako smo tudi nadaljevali. Poleg tega je proti koncu 80. in na začetku 90. let nastopala skupina Krucenal band, ki je prav tako pela v doberdobskem narečju, in to je nedvomno vplivalo na nas.
Kdo je pisal prve komade in kje ste jih posneli?
Naš prvi komad je bil Žile. Napisal sem ga sam, kmalu zatem pa je nastalo še nekaj pesmi, pri katerih je sodeloval Ivan Lakovič. Zatem sva skoraj vse skladbe podpisala Aljoša Gergolet, ki se nam je pridružil leta 1999, in jaz. Prvo kaseto Žile smo leta 1996 tako rekoč v živo posneli v prostorih pihalnega orkestra Kras v Doberdobu, za mešalno mizo sta takrat bila Peter Ferfolja in Igor Peric. Leto kasneje je kaseto Ven z glave snemal Andrej Košuta iz Križa, ki je tudi igral kitaro, ob njem sta bila še Igor in Marjan Gustinčič. Nato smo se posvetili predvsem koncertom.
Kakšen je bil vaš najboljši nastop v živo?
Vsi se radi spominjamo nastopa na glasbenem večeru, ki ga je v tržaškem gledališču Miela leta 1999 organiziral Aljoša Saksida. Takrat je namreč nastopilo več krajevnih bendov, med katerimi smo bili tudi mi. Zelo pa nam je pri srcu tudi nastop na Rock Otočcu leta 2007, ko nas je na festival pospremil poln avtobus prijateljev.
O čem pripovedujte v svojih komadih?
V pesmih govorimo o našem prostoru. Pred dvajsetimi leti sta bila seveda v ospredju pričakovanje in hrepenenje, ki sta značilna za mladostniška leta. Zdaj je pogled na svet nekoliko drugačen, je pa še vedno vezan na naše doživljanje domačega kraja. Povod za pesem je tu pa tam tudi kakšna posebna beseda v narečju, zato so večkrat v ospredju naših komadov živali in povrtnine.
Prihodnji konec tedna boste organizirali kar tri koncerte v Kulturnem domu v Gorici. Ste pričakovali tako dober odziv publike? Dva večera sta namreč že razprodana …
Vedeli smo, da obstaja določeno zanimanje za naš bend, ki je bil toliko časa odsoten z odrov. Zato smo v goriškem Kulturnem domu takoj napovedali dva koncerta. Tako množičen odziv pa nas je resnično presenetil. O tretjem koncertu se nam še sanjalo ni!
V Kulturnem domu boste predstavili plošček Kenebek. Kako bi opredelili nov glasbeni izdelek?
Novo ploščo Kenebek sestavljajo dvanajst avtorskih komadov in dve glasbeni priredbi skupine Krucenal band. Gre za glasbeno zmes čisto novih skladb in nekaterih pesmi, ki so bile posnete na prvih kasetah. Žanrsko je precej raznolik. Nov album sloni na pop-roku, z občasnimi primesmi skaja ter celo hip-hopa in rapa. Z Aljošo sva skladbe posnela med Repnom in Tržičem, za miksanje in produkcijo pa sem poskrbel sam. Pri aranžmajih sta odločilno sodelovala tudi Igor Peric in Iztok Cergol. Album je izšel v samozaložbi, ob ključni podpori Kulturne zadruge Maja in Kulturnega doma iz Gorice.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kako se pripravljate na noč čarovnic oz. Halloween?

ostale novice

Raznoliki ATW

Ameriška zasedba All Them Witches izdala novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen video posnetek

12. oktobra 2018 | 12:01

Izšel je Sosičev Kruh, prah

Nov roman Marka Sosiča bodo predstavili v torek v Ljubljani

12. oktobra 2018 | 11:30

Slovenec, ki je vzljubil Apuanske Alpe

Fotograf Primož Bizjak razstavlja v Carrari

12. oktobra 2018 | 07:29

Filmska zvezda je rojena

Bradley Cooper posnel posrečen film z Lady GagoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

11. oktobra 2018 | 11:33

Lepe Vide vse na isti barki

Prijeten kulturni dogodek v kopališču Ausonia

11. oktobra 2018 | 09:36

Publiko nagnali iz dvorane

V sklopu Modre noči gledališč je SSG pripravil Sanjsko križarjenje

8. oktobra 2018 | 19:18

Petje združilo tri Slovenije

V tržaški stolnici koncert slovanske sakralne glasbe z zborom pevcev iz matice, zamejstva in zdomstva

8. oktobra 2018 | 11:08