Petek, 19 april 2024
Iskanje

The Journey

29. mar. 2017 | 20:08
Dark Theme

Potovanje o katerem pripoveduje Nick Hamm je tudi trenutek, ko se dva, nasprotna politična veljaka znajdeta v letalu in morata presedeti eden ob drugem vsaj par ur. Kaj zdaj? Ali si bosta govorila? Se bosta zmerjala? Ali celo dosegla nepričakovan kompromis? The journey je tako nekakšno upanje (filmsko zgodbo si je šestdesetletni režiser iz Belfasta izmislil), da sta Ian Paisley, predstavnik irske protestantske Demokratične unionistične stranke in Martin McGuinnes, leader katoliškega Sinn Féina, med tistim potovanjem dosegla spravo, ki je po štirih desetletjih krvavega boja po ulicah in mestih Severne Irske omogočila premirje.
Leta 2006 je britanska vlada dosegla zgodovinski uspeh, ko je podpisala mirovno pogodbo in dejansko zagotovila konec severnoirskih bojev. Do tega pa je prišlo le z ustanovitvijo skupne vlade, v kateri so sedeli predstavniki dveh osrednjih političnih strank, se pravi DUP-a Iana Paisleya in pa voditelja Sinn Féina, ki ga je v tistem trenutku vodil eden osrednjih pristašev IRE Martin McGuinness. Martin in Ian, načelna in premočrtna politika povsem nasprotnih vizij in prepričanj si nista sploh govorila. Kaj še, da bi sedla za isto mizo in se lotila pogajanj. Dejstvo pa je, da sta nekaj tednov pred podpisom zgodovinskega sporazuma, letela z istim jetom domov v Belfast. McGuinness je namreč izvedel, da mora Paisley še isti večer na praznovanje zlate poroke in mu je zato ponudil, da se lahko vrneta v Belfast z istim privatnim letom. Režiser Nick Hamm si je tako zamislil, da sta prav v zraku uspela približati vizije in nekaj mesecev kasneje ustanovila vlado, v kateri je bil Ian Paisley prvi minister, Martin McGuinness pa njegov namestnik. Še več, postala sta celo prijatelja, tako, da so ju kasneje imenovali The Chuckle Brothers, po angleškem komičnem paru.
Hammov film, ki so ga premierno predstavili na septembrskem beneškem festivalu, je zelo uravnovešena zgodba o dogodku do katerega je res prišlo, a si ga je Hamm po svoje predstavil. Hkrati pa je tudi nekakšna nostalgična pripoved o politiki in politikih, ki so se kljub ogromnim razlikam, vselej spoštovali.
Ian Paisley je umrl leta 2014, Martin McGuinness pa po dolgi bolezni, pred dvema tednoma. Škoda, ker bi drugače lahko izvedeli iz prve roke kaj se je pravzaprav takrat zgodilo, in ali je bil tisti let res ključnega pomena za zgodovino Severne Irske. Film je v Trstu na sporedu v kinu Ariston.

The Yourney
Režija: Nick Hamm
Igrajo: Timothy Spall, Col Meaney, John Hurt in Ian McElhinney

Velika Britanija 2016
Ocena: ★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava