Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Skupina Pontiak vztraja v psihedeliji

7. apr. 2017 | 18:52
Dark Theme

Ameriška psihedelija, tako vsaj kaže, ni še izumrla. Skupina Pontiak vztraja s svojim izrazito psihedeličnim rokom. V novem albumu Dialectic of Ignorance je bend nekoliko opustil stoner ritme in se povsem posvetil glasbenemu eksperimentiranju.
Skupino Pontiak so pred trinajstimi leti ustanovili trije bratje, doma iz ameriške zvezne države Virginia. Najstarejši Jennings Carney poje in igra na bas, ob njem pa sta še kitarist Van in bobnar Lain. Fantje so svojo glasbeno kariero začeli v najstniških letih bolj za šalo kot zares, glasbeni projekt pa je kmalu postal pravi bend. V trinajstih letih delovanja so bratje Carney izdali kar osem plošč in tri krajše ploščke, danes pa veljajo za eno izmed boljših psych rock skupin na mednarodni underground glasbeni sceni. Leta 2012 je bend posnel ploščo Echo Ono, zelo verjetno najboljši album doslej, s katerim so fantje zasloveli tudi v Evropi, dve leti kasneje je zagledal luč plošček Innocence, mi pa se bomo posvetili zadnjemu glasbenemu izdelku Dialectic of Ignorance, ki je izšel pred dvema tednoma.
Plošček Dialectic of Ignorance sestavlja osem dolgih komadov, traja pa malo več kot tri četrt ure. Album je tudi tokrat izdala ameriška neodvisna glasbena založba Thrill Jockey Records, ki z bendom sodeluje od vsega začetka. Bratje Carney so se odločili, da bodo že v prvi skladbi Easy Does It ponudili tako glasbeno kot vokalno psihedelični poslastico. V naslednji Ignorance Makes Me High pride do izraza Jenningsev bas, ki »neusmiljeno« skandira ponavljajočo se glasbeno melodijo. Podobno je tudi v komadu Tomorrow is Forgetting, ki spada med boljše pesmi novega albuma. Youth and Age je komad poln efektov, ki spominja na kanadski bend Black Mountain. K stoner ritmom se fantje približajo v najkrajši pesmi ploščka Dirtbags, z distorzijami kitar pa se bend poigrava še v naslednji Herb is My Next Door Neghbo in v zaključni We've Fucked This Up.
Pontiakom bo letos težko prisluhniti v naših krajih, bend bo namreč konec aprila nastopil le na nekaterih koncertih v Nemčiji, Belgiji in Londonu.

Dialectic of Ignorance
Pontiak
Psihedelični rok
Thrill Jockey Records, 2017
Ocena: ★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava