Torek, 23 april 2024
Iskanje

Personal shopper, ki komunicira z dušami

12. apr. 2017 | 22:16
Dark Theme

Oliverju Assayasu je snemanje filmov z mednarodno zasedbo posebej všeč. Tokrat je že drugič zapored vključil muzo Kristen Stewart, s katero je pred enim letom posnel že film Sils Maria. Personal shopper pa je v resnici zelo različna zgodba. Kristen je tokrat Maureen, ameriško dekle, ki živi v Parizu, je pred nedavnim izgubilo brata dvojčka in se z njegovo smrtjo ne more nikakor sprijazniti. Zato skuša na vsak način stopiti v stik z bratovim duhom, ker je prepričana, da mora Jamesu še nekaj povedati in da bo lahko samo tako res zaprla s svojo preteklostjo. Poleg tega pa je James umrl zaradi srčne napake, ki jo ima v resnici tudi Maureen, kar jo seveda še bolj poveže z njim.
Med potovanji, ki jo peljejo po vsem svetu, kjer mora zadostiti potrebam svoje stranke, rock zvezde Kyre, vsakič znova zasleduje bratovo prisotnost. Maureen ima namreč na razpolago neomejen budžet, s katerim mora urejati garderobo imenitne stranke. Istočasno pa, ko je na poti, v hotelih, po hodnikih in sanjskih stanovanjih, neutrudno išče in čaka, da bi jo bratov duh obiskal. Še več, odpravi se celo na veliko zapuščeno posestvo izven Pariza, kjer ve, da sta z bratom preživela lepe trenutke in misli, da bi jo lahko on prav zaradi samote in ob pomoči hudega vremenskega neurja, vetra, dežja in na pol zrušenih velikih polken, ki butajo v črno noč, končno le obiskal. A kaj, ko res opazi prisotnost nekoga drugega ob sebi, ne ve, ali je to njen brat, ali kdo drug. Maureen ima nadnaravno moč, s katero uspe vzpostaviti stik s preminulimi osebami, toda brez jasnega dokaza, ne razume, ali je duh, ki ga ima ob sebi, res tisti brata Jasona, ali je to druga oseba.
Zagonetna zgodba in strašljiv film, horror in thriller v enem, pripoveduje v resnici tudi o krizi identitete lepe lepe Maureen. Tako kot že pri filmu Sils Maria se protagonistka ves čas sprašuje, ali je to res ona, ali kdo drug. Ali je oseba, katere odsev vidi v ogledalu in ima na sebi čudovite obleke zvezdnice Kyre res Maureen, ali pravzaprav Kyra ...

Personal shopper
Francija 2016
Režija: Oliver Assayas
Igrajo: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz in Anders Danielsen Lie
Ocena: ★★★



Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava