Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Grozljiva lepota - Paurosa bellezza

19. apr. 2017 | 17:28
Dark Theme

Eno izvirno dramsko besedilo, en režiser, dve gledališči, dva jezika, dve različni igralski zasedbi. Vse to skriva Grozljiva lepota - Paurosa bellezza, nova domača produkcija Slovenskega stalnega gledališča, ki nastaja v koprudukciji s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine in bo v četrtek, 20. aprila, predpremierno uprizorjena v mali dvorani tržaškega Kulturnega doma. Kot je na tiskovni konferenci poudarila predsednica SSG Breda Pahor, je tokratna produkcija posebno doživetje: ker gre za krstno uprizoritev, kar je vsakemu gledališču v ponos, ker gre za domačega avtorja - Marka Sosiča, ki je tesno povezan s tržaškim teatrom, in ker predstava nadgrajuje uspešno sodelovanje s Stalnim gledališčem FJK, ki se je začelo s koprodukcijsko predstavo Trst, mesto v vojni. Ne gre samo za sinergijo med igralskima ansambloma in delitev stroškov, pravi predsednica, ampak dokaz, da je mogoče v Trstu uprizarjati tudi predstave, ki v različnih jezikih nagovarjajo celotno mesto. Z njo se je strinjala podpredsednica koprodukcijskega partnerja Chiara Valenti Omero: sodelovanje je potrebno okrepiti, z Grozljivo lepoto, ki v središče postavlja gorništvo, pa je mogoče po njenem mnenju nagovoriti drugačno publiko, zlasti mlade, ki so jim lahko protagonisti predstave v navdih.
»Plezanje je umetniško dejanje. Umetniško dejanje nad grozljivo lepoto,« je nekoč zapisal legendarni tržaški alpinist Emilio Comici, ki je s Tiziano Weiss in Enzom Cozzolinom protagonist predstave. Gre za ljudi, ki so strastno ljubili gore in bili pripravljeni zanje žrtvovati vse. Morda so bile gore zanje nek paralelni svet, v katerem so iskali svojo pot, pot tudi notranje refleksije, je dejal avtor besedila Marko Sosič in poudaril, da ne gre za klasično dramsko besedilo, temveč za fragmente njihovih notranjih podob, sveta in življenja. V tem je veliko realnih dogodkov in besed iz življenj omenjenih alpinistov, faktografija pa je relativna, saj se je avtor posvetil zlasti njihovi duhovni dimenziji.
Predstavo režira Matjaž Farič, v njeni slovenski različici igrajo Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski pa Lara Komar, Riccardo Maranzana in Filippo Borgi. Vse ponovitve, ki se bodo zvrstile do 14. maja, bodo v tržaškem Kulturnem domu, 15. maja pa bo Grozljiva lepota zaživela še v goriškem. Štiri večere si bo mogoče ogledati tako slovensko kot italijansko verzijo (vsaka traja približno eno uro).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava