Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Danko Jones – brezkompromisni rokenrol

19. apr. 2017 | 21:16
Dark Theme

Skupina Danko Jones je lani praznovala okroglo dvajsetletnico delovanja. Kanadski bend je v vseh teh letih ostal zvest svojemu glasbenemu stilu in to potrdil tudi v novi plošči Wild Cat - pravi »brezkompromisni« rokenrol!
Zasedba Danko Jones je marca izdala že osmo ploščo z naslovom Wild Cat. Album sestavlja enajst komadov, traja pa malo manj kot štirideset minut. Plošček zvesto sledi glasbenemu kalupu, ki so ga fantje vzeli za svojega pred več kot dvajsetimi leti. Zasedbo sta takrat ustanovila pevec in kitarist Danko Jones ter basist John JC Calabrese, danes pa za bobni sedi Rich Knox. Skupina Danko Jones je prva leta delovanja preživela, kot se temu reče, »on the road«. Glasbeni trio je namreč veliko koncertiral tako v Kanadi in Severni Ameriki kot tudi v Evropi. V glasbene studie so fantje bolj redko zahajali, tu pa tam so izdali kako kratko ploščo ali glasbeno kompilacijo. Leta 2002 je končno zagledal luč prvenec Born A Lion, od takrat pa ni bilo minute oddiha; v petnajstih letih kar osem ploščkov in nešteto glasbenih turnej. Ravno live nastop je eden izmed glavnih konjičkov kanadskih glasbenikov, saj so njihovi koncerti prave »glasbene bombe«.
Prav tako energična pa je tudi njihova zadnja plošča Wild Cat in to se razbere že iz prvih dveh komadov. I Gotta Rock in prvi single albuma My Little Rock 'n' Roll sta prava rokenrol hita, hitra, kot se za glasbeno zvrst spodobi! You Are My Woman je bolj melodična skladba, Do This Every Night pa se nanaša na rutinsko, a vendarle zabavno življenje na glasbenih turnejah. Let's Start Dancing se približuje pank ritmom, dejstvo pa je, da so Jones in ostali stalno na meji med rokenrolom in pank ritmi. Nedvomno je treba pohvaliti bobnarja Knoxa, ki je očitno pravi mojster s palčkama v rokah. Proti koncu ploščka lahko prisluhnemo še malo bolj počasnima skladbama Succes in Bed in Revolution (But Then We Make Love) ter še »glasbeni brzostrelki« Diamond Lady.
Danko Jones bodo tudi letos poleti igrali na marsikaterem glasbenem festivalu, več informacij o koncertih pa dobite na njihovi spletni strani www.dankojones.com.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava