Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Nagrajena poezija Marije Kostnapfel

25. apr. 2017 | 15:44
Dark Theme

Pesniški prvenec Marije Kostnapfel - zbirka Pesmi, izšla pri založbi Mladika v Trstu v lanskem letu - je več kot opazen dogodek v slovenski in zlasti tržaški poeziji. To je bilo slišati na podelitvi literarne nagrade Vstajenje, ki je 24. aprila potekala v Peterlinovi dvorani Društva slovenskih izobražencev v Trstu.
Kot znano, je komisija nagrade Vstajenje malo pred velikonočnimi prazniki razglasila letošnjo dobitnico, potem ko je pregledala 32 literarnih del iz zamejstva in zdomstva, ki so izšla v letu 2016. Kot je v utemeljitvi v imenu komisije na slovesnosti dejal prof. Robert Petaros, so se na koncu odločili, da nagrado podelijo Mariji Kostnapfel za zbirko Pesmi, ki je izšla lani pri založbi Mladika v Trstu. Njene zgoščene lirske utrinke naseljujejo namreč bistvena življenjska vprašanja, doživetja in spoznanja in to v izčiščenem jeziku ter s subtilnim in nekonvencionalnim slogom.
Pesmi Marije Kostnapfel je v svojem nastopu vzela pod drobnogled prof. Marija Pirjevec, ki je med drugim poudarila, kako v nagrajenkini poeziji ni inflacije besed, v središču pozornosti pa je občutek duhovne praznote in nemoči v današnjem razmišljujočem človeku, pa tudi občutek nekdanje varnosti v svetu skupnosti, gre za globoko nostalgijo ob zavesti, da povratek ni več mogoč.
V razgovoru z Marijo Pirjevec je nagrajenka Marija Kostnapfel med drugim izrazila precejšen pesimizem glede položaja slovenskega jezika, saj iz izkušnje poučevanja na slovenski višji srednji šoli opaža vedno večjo oddaljenost od jezika, večkrat tudi nobene narodne zavesti. Sama tudi težko razume prestopanje v drug jezik pri nekaterih slovenskih književnikih, zlasti na avstrijskem Koroškem, saj je slovenščina zanjo jezik srca. Glede odnosa med italijansko večino in slovensko manjšino Marija Kostnapfel meni, da je nekaj Italijanov sicer pripravljenih sprejeti dvojno dušo Trsta in slovensko prisotnost, to število pa ni veliko, kar dokazujejo tudi prazne dvorane ob predstavitvah dvojezičnih publikacij. Kar se poezije tiče, ima sama veliko pesniških zgledov, od katerih pa nihče ne izstopa prav posebno. V slovenski poeziji opaža sicer veliko inflacije, a tudi nekaj dobrih avtorjev in avtoric.
Denarni del nagrade je tudi letos prispevala Zadružna kraška banka, v imenu katere jo je nagrajenki izročil predsednik upravnega sveta Adriano Kovačič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava