Nek izžareval ljubezen

Na najnovejšem albumu Unici tudi elektronska in rap glasba

sreda, 3. maja 2017 | 18:03

Italijanski pevec Nek med tržaškim koncertom (IF)

»Unici« oziroma enkratni. To je naslov Nekovega zadnjega albuma in tudi turneje po apeninskem polotoku, ki se je Trsta dotaknila v torek. A enkratni je bil tudi pridevnik, s katerim je Nek opisal občinstvo, ki ga je v tem tržaškem večeru v natrpanem gledališču Rossetti navdušeno sprejelo.
45-letnik iz Sassuola je s temperamentnim nastopom popolnoma prepričal pretežno žensko populacijo, ki je težko pričakovala prihod pevca. Nek se je še kot mladenič pred natanko dvajsetimi leti uveljavil na sanremskem festivalu italijanske popevke s pesmijo Laura non c'è, a je od takrat zelo napredoval tako s človeškega kot z umetniškega vidika. Zadnji album Unici predstavlja tako dokajšnjo novost, saj je na njem elektronska glasba veliko bolj prisotna kot v starejših Nekovih uspešnicah, eksperimentiral pa je tudi svet rap glasbe. Skratka pevec, ki ga ni strah novosti in izzivov.
Nek je tudi v Trstu predstavil nekatere nove uspešnice albuma Unici. Od skupno 28 uspešnic, ki jih je Filippo Neviani - to je pravo ime emilijskega pevca - zapel v Trstu, jih je bilo šest z novega albuma. Ena izmed teh je bila tudi uvodna Uno di questi giorni, ki je pošteno ogrela občinstvo. Nek se je odločil za stalno prehajanje od starih do novih uspešnic in obratno. Se una regola c'è in Lascia che io sia sodijo med starejše uspešnice, medtem ko je Questo so di me ena izmed najbolj prepričljivih pesmi novega albuma. Nastala je, ko je Nek prebral poezijo Valore neapeljskega pesnika Errija De Luce. Sledile so La voglia che non vorrei, Io ricomincerei, Sei solo tu in Sul treno, ki so bili sami zadetki v polno. Večina gledalcev je prepevala vsako Nekovo pesem. Sassuolo/Palm Springs sodi v zadnje obdobje Nekovega artističnega življenja in sodelovanje z reperjem J-Axom. Gre za skrajno ironično pesem, v kateri se Nek nekako norčuje iz vseh pretiravanj, začenši s stilom oblačenja pevcev rep glasbe. Po novosti Freud in uspešnicah Sei grande in Almeno stavolta se je spremljevalna skupina oddaljila z odra in Nek je ob goli spremljavi kitare zapel in zaigral trojček Se non ami, Sto con te in L'anno zero.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kje boste pričakali novo leto 2018?

ostale novice

Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb

V tržaškem arhivu VZPI-ANP, v torek predstavitev v Trstu

26. novembra 2017 | 06:00

Alojz Rebula v Stampi

Razmišljanje in članek v sobotni knjižni prilogi Tuttolibri

26. novembra 2017 | 08:26

»Spolno nadlegovanje žal ni značilno samo za filmski svet«

Prof. Patrizia Romito o nasilju nad ženskami, feminizmu in še čem

25. novembra 2017 | 10:59

Od Tigra do Džihada (preko Nata)

Tokratno Debatno kavarno so sooblikovali Duško Jelinčič, Igor Škamperle, Matej Šurc in Rok Zavrtanik

25. novembra 2017 | 10:08

Za bolj svež razmislek o identiteti

Na knjižnem sejmu pogovor s slovenskimi avtorji iz Trsta

23. novembra 2017 | 15:50

Neverjetni Archive!

50-minutna plošča The False Foundation je v bistvu ena sama pesem ...V naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

24. novembra 2017 | 11:30

Gli sdraiati

Neprepričljiva transpozicija romana v film naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

23. novembra 2017 | 11:28