Nek izžareval ljubezen

Na najnovejšem albumu Unici tudi elektronska in rap glasba

A

sreda, 3. maja 2017 | 18:03

Italijanski pevec Nek med tržaškim koncertom (IF)

»Unici« oziroma enkratni. To je naslov Nekovega zadnjega albuma in tudi turneje po apeninskem polotoku, ki se je Trsta dotaknila v torek. A enkratni je bil tudi pridevnik, s katerim je Nek opisal občinstvo, ki ga je v tem tržaškem večeru v natrpanem gledališču Rossetti navdušeno sprejelo.
45-letnik iz Sassuola je s temperamentnim nastopom popolnoma prepričal pretežno žensko populacijo, ki je težko pričakovala prihod pevca. Nek se je še kot mladenič pred natanko dvajsetimi leti uveljavil na sanremskem festivalu italijanske popevke s pesmijo Laura non c'è, a je od takrat zelo napredoval tako s človeškega kot z umetniškega vidika. Zadnji album Unici predstavlja tako dokajšnjo novost, saj je na njem elektronska glasba veliko bolj prisotna kot v starejših Nekovih uspešnicah, eksperimentiral pa je tudi svet rap glasbe. Skratka pevec, ki ga ni strah novosti in izzivov.
Nek je tudi v Trstu predstavil nekatere nove uspešnice albuma Unici. Od skupno 28 uspešnic, ki jih je Filippo Neviani - to je pravo ime emilijskega pevca - zapel v Trstu, jih je bilo šest z novega albuma. Ena izmed teh je bila tudi uvodna Uno di questi giorni, ki je pošteno ogrela občinstvo. Nek se je odločil za stalno prehajanje od starih do novih uspešnic in obratno. Se una regola c'è in Lascia che io sia sodijo med starejše uspešnice, medtem ko je Questo so di me ena izmed najbolj prepričljivih pesmi novega albuma. Nastala je, ko je Nek prebral poezijo Valore neapeljskega pesnika Errija De Luce. Sledile so La voglia che non vorrei, Io ricomincerei, Sei solo tu in Sul treno, ki so bili sami zadetki v polno. Večina gledalcev je prepevala vsako Nekovo pesem. Sassuolo/Palm Springs sodi v zadnje obdobje Nekovega artističnega življenja in sodelovanje z reperjem J-Axom. Gre za skrajno ironično pesem, v kateri se Nek nekako norčuje iz vseh pretiravanj, začenši s stilom oblačenja pevcev rep glasbe. Po novosti Freud in uspešnicah Sei grande in Almeno stavolta se je spremljevalna skupina oddaljila z odra in Nek je ob goli spremljavi kitare zapel in zaigral trojček Se non ami, Sto con te in L'anno zero.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Sveti Valentin je po starem ljudskem izročilu prvi pomladin. V kolikšni meri se veselite, da se pomlad približuje?

ostale novice

Cankar ne bi bil zadovoljen z današnjo Slovenijo ...

Nocoj v Ljubljani osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

7. februarja 2018 | 23:51

Giacomettijev »Final portrait«

V glavni vlogi nastopa Goffrey Rush V naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

8. februarja 2018 | 11:30

»Plešite in bodite prešerni«

Prešernov nagrajenec Janez Mejač o plesni umetnosti

7. februarja 2018 | 18:23

»Reševanje duš iz pozabe je smisel tega petja ...«

Boris A. Novak o svoji poeziji

6. februarja 2018 | 22:24

Starinske knjige in splet z roko v roki

Danes v Primorskem dnevniku pogovor z Martino Trevisan, mlado bibliofilko, ki je v Trstu pravkar odprla svoj knjižni antikvariat

6. februarja 2018 | 16:00

Primorski slikarji v Kranju

Istočasno sta na ogled kar dve razstavi

5. februarja 2018 | 09:03

Černo in Bruna Dorbolò osebnosti velikega formata

V Špetru predstavili Trinkov koledar

5. februarja 2018 | 07:55