Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Nek izžareval ljubezen

3. maj. 2017 | 18:03
Dark Theme

»Unici« oziroma enkratni. To je naslov Nekovega zadnjega albuma in tudi turneje po apeninskem polotoku, ki se je Trsta dotaknila v torek. A enkratni je bil tudi pridevnik, s katerim je Nek opisal občinstvo, ki ga je v tem tržaškem večeru v natrpanem gledališču Rossetti navdušeno sprejelo.
45-letnik iz Sassuola je s temperamentnim nastopom popolnoma prepričal pretežno žensko populacijo, ki je težko pričakovala prihod pevca. Nek se je še kot mladenič pred natanko dvajsetimi leti uveljavil na sanremskem festivalu italijanske popevke s pesmijo Laura non c'è, a je od takrat zelo napredoval tako s človeškega kot z umetniškega vidika. Zadnji album Unici predstavlja tako dokajšnjo novost, saj je na njem elektronska glasba veliko bolj prisotna kot v starejših Nekovih uspešnicah, eksperimentiral pa je tudi svet rap glasbe. Skratka pevec, ki ga ni strah novosti in izzivov.
Nek je tudi v Trstu predstavil nekatere nove uspešnice albuma Unici. Od skupno 28 uspešnic, ki jih je Filippo Neviani - to je pravo ime emilijskega pevca - zapel v Trstu, jih je bilo šest z novega albuma. Ena izmed teh je bila tudi uvodna Uno di questi giorni, ki je pošteno ogrela občinstvo. Nek se je odločil za stalno prehajanje od starih do novih uspešnic in obratno. Se una regola c'è in Lascia che io sia sodijo med starejše uspešnice, medtem ko je Questo so di me ena izmed najbolj prepričljivih pesmi novega albuma. Nastala je, ko je Nek prebral poezijo Valore neapeljskega pesnika Errija De Luce. Sledile so La voglia che non vorrei, Io ricomincerei, Sei solo tu in Sul treno, ki so bili sami zadetki v polno. Večina gledalcev je prepevala vsako Nekovo pesem. Sassuolo/Palm Springs sodi v zadnje obdobje Nekovega artističnega življenja in sodelovanje z reperjem J-Axom. Gre za skrajno ironično pesem, v kateri se Nek nekako norčuje iz vseh pretiravanj, začenši s stilom oblačenja pevcev rep glasbe. Po novosti Freud in uspešnicah Sei grande in Almeno stavolta se je spremljevalna skupina oddaljila z odra in Nek je ob goli spremljavi kitare zapel in zaigral trojček Se non ami, Sto con te in L'anno zero.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava