Nek izžareval ljubezen

Na najnovejšem albumu Unici tudi elektronska in rap glasba

sreda, 3. maja 2017 | 18:03

Italijanski pevec Nek med tržaškim koncertom (IF)

»Unici« oziroma enkratni. To je naslov Nekovega zadnjega albuma in tudi turneje po apeninskem polotoku, ki se je Trsta dotaknila v torek. A enkratni je bil tudi pridevnik, s katerim je Nek opisal občinstvo, ki ga je v tem tržaškem večeru v natrpanem gledališču Rossetti navdušeno sprejelo.
45-letnik iz Sassuola je s temperamentnim nastopom popolnoma prepričal pretežno žensko populacijo, ki je težko pričakovala prihod pevca. Nek se je še kot mladenič pred natanko dvajsetimi leti uveljavil na sanremskem festivalu italijanske popevke s pesmijo Laura non c'è, a je od takrat zelo napredoval tako s človeškega kot z umetniškega vidika. Zadnji album Unici predstavlja tako dokajšnjo novost, saj je na njem elektronska glasba veliko bolj prisotna kot v starejših Nekovih uspešnicah, eksperimentiral pa je tudi svet rap glasbe. Skratka pevec, ki ga ni strah novosti in izzivov.
Nek je tudi v Trstu predstavil nekatere nove uspešnice albuma Unici. Od skupno 28 uspešnic, ki jih je Filippo Neviani - to je pravo ime emilijskega pevca - zapel v Trstu, jih je bilo šest z novega albuma. Ena izmed teh je bila tudi uvodna Uno di questi giorni, ki je pošteno ogrela občinstvo. Nek se je odločil za stalno prehajanje od starih do novih uspešnic in obratno. Se una regola c'è in Lascia che io sia sodijo med starejše uspešnice, medtem ko je Questo so di me ena izmed najbolj prepričljivih pesmi novega albuma. Nastala je, ko je Nek prebral poezijo Valore neapeljskega pesnika Errija De Luce. Sledile so La voglia che non vorrei, Io ricomincerei, Sei solo tu in Sul treno, ki so bili sami zadetki v polno. Večina gledalcev je prepevala vsako Nekovo pesem. Sassuolo/Palm Springs sodi v zadnje obdobje Nekovega artističnega življenja in sodelovanje z reperjem J-Axom. Gre za skrajno ironično pesem, v kateri se Nek nekako norčuje iz vseh pretiravanj, začenši s stilom oblačenja pevcev rep glasbe. Po novosti Freud in uspešnicah Sei grande in Almeno stavolta se je spremljevalna skupina oddaljila z odra in Nek je ob goli spremljavi kitare zapel in zaigral trojček Se non ami, Sto con te in L'anno zero.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Okoliščine smrti Giulia Regenija še niso razčiščene, po pisanju New York Timesa pa naj bi bile za umor odgovorne egiptovske tajne službe. Ali je prav, da se italijanski veleposlanik vrne v Kairo?

ostale novice

L'avenir - filozofija za vsakdanjo rabo

Film francoske režiserke Mia Hansen-LøveV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

27. julija 2017 | 11:37

Oblaki vedo

Na Mittelfestu tudi priljubljeni igralec Giuseppe Battiston

25. julija 2017 | 10:00

Od Kalašnjikova do Belle ciao

V sklopu Mittelfesta nastopil tudi Goran Bregović

24. julija 2017 | 18:45

Ta na Solbici osvojila Rigo

Slovenski zbor Carmen manet slavil na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta

24. julija 2017 | 16:01

Vabilo k sodelovanju pri anketi o slovenščini

Pripravili so jo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša

21. julija 2017 | 16:59

Paranormal Cooper

Kralj srhljivega roka izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

21. julija 2017 | 11:45

»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

21. julija 2017 | 08:00