Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Vse najboljše OK Computer

4. maj. 2017 | 18:21
Dark Theme

Pred dvajsetimi leti je izšla ena izmed najboljših plošč devetdesetih let, to je OK Computer angleškega benda Radiohead. Gre za neke vrste glasbeno prelomnico tako za zasedbo samo kot za svetovno glasbeno sceno nasploh. S tem ploščkom je bend začel z uporabo elektronskih efektov in na tak način počasi spremenil oziroma razvil svoj glasbeni stil. Poleg tega je z novim albumom bend zaslovel po celem svetu in postal prava glasbena ikona.
Skupino Radiohead so daljnega leta 1985 ustanovili pevec, kitarist in pianist Thom Yorke, kitarist in pianist Jonny Greenwood, drugi kitarist Ed O'Brien, basist Colin Greenwood ter bobnar Phil Selway. Fantje so svoj prvenec Pablo Honey izdali komaj leta 1993, dve leti kasneje pa album The Bends. Plošči sta bili polni alternativnega roka, prijetnih balad in tu pa tam depresivnih besedil. Albuma sta bila v glavnem povod za glasbeni biser OK Computer, ki je nato izšel maja leta 1997. Pri snemanju ploščka je skupini takrat priskočil na pomoč glasbeni inženir Nigel Godrich, ki je takoj razumel, da je bend hrepenel po novih glasbenih stilih in eksperimentiranju. Sodelovanje med Godrichem in zasedbo je kmalu nato obrodilo eno izmed boljših plošč vseh časov.
OK Computer sestavlja enajst komadov, traja pa malo več kot petdeset minut. Gre za popoln album, na katerem dobimo tako elektronske, rokerske in psihedelične pesmi, kot izjemno umirjene balade. Pesem No Surprises spada na primer v skupino umirjenih komadov, prijetna glasbena uspavanka primerna tako za otroke kot za odrasle, genialna s svojim ksilofonom! Prvi single Paranoid Android pa je takrat predstavljal odskočno desko za vstop v svet psihedelije, komad s katerim je bilo jasno, da so fantje prešli v novo glasbeno dimenzijo. Poleg teh je na albumu še cel kup drugih izvrstnih skladb, beri Karma Police, Airbag, Electioneering, Exit Music (For a Film) in še bi lahko naštevali.
OK Computer je še danes zelo aktualna plošča, takrat pa je pomenila dokončen razcvet novega benda, ki je nato za marsikoga postal Pink Floyd novega tisočletja.

OK Computer
Radiohead
Alternativni, psihedelični rok, electro indie
Parlophone/Capital Records, 1997
Ocena: ★★★★★★★★★☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava