Petek, 19 april 2024
Iskanje

Povratek Marka Lanegana

11. maj. 2017 | 16:11
Dark Theme

Mark Lanegan, pevec nekdanje alternative rock skupine Screaming Trees, velja danes za enega izmed boljših tekstopiscev in glasbenih interpretov naokoli. V več kot tridesetletni karieri je sodeloval pri številnih glasbenih projektih, naj omenim le ploščo Songs For The Deaf ameriškega benda Queens Of The Stone Age. Lanegan je konec aprila izdal svojo že deseto studijsko ploščo z naslovom Gargoyle.
Mark Lanegan je glasbena garancija, tako če posname stoner plošček kot če se posveti folk, pop ali preprosto bolj umirjenim komadom. V plošči Phantom Radio iz leta 2014 se je glasbenik, doma v ameriški zvezni državi Washington, odločil za nekaj umirjenih in skrajno intimnih pesmi, a posnel tudi nekatere elektronske skladbe. Z novo Gargoyle je Lanegan nadaljeval po podobni poti, vse več pa je elektronskih efektov in sintetizatorjev zvoka.
Lanegan in njegov bend sta torej spet sedla v studio in posnela res dobro ploščo. Nov album Gargoyle sestavlja deset avtorskih skladb, traja pa malo več kot štirideset minut. Plošček je tokrat izdala angleška neodvisna glasbena založba Heavenly Recordings. Uvodna pesem Death's Head Tattoo je idealen pokazatelj tega, da se je Lanegan približal elektronskim zvokom. Ravno tako elektronska in »industrial« oziroma »new wave« je naslednja Nocturne, to je prvi single ploščka. Nekje sredi albuma prisluhnemo bolj pop obarvanim komadom, kot je na primer Beehive, takoj za njim pa umirjeni, skoraj magični Sister. Emperor je pesem, ki bi jo lahko bil napisal Josh Homme (pevec in lider benda Queens of the Stone Age, s katerim je Lanegan v preteklosti sodeloval), gre za prav gotovo enega izmed boljših komadov albuma. Goodbye to Beauty je prijetna balada, Drunk on Destruction nekoliko »zmedena« (kot namiguje že sam naslov), na koncu pa še češnja na torti, šestminutna Old Swan, s ponavljajočimi se kitarami in sintetizatorji zvoka. Če k temu dodamo še izrazito intimni Laneganov vokal, je uspešen glasbeni recept pripravljen.

Gargoyle
Mark Lanegan Band
Alternativni rok, electro

Heavenly Recordings, 2017
Ocena: ★★★★★★★★☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava