Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Sieranevada sredi Bukarešte

7. jun. 2017 | 17:36
Dark Theme

V zasneženi Bukarešti Larry pripelje ženo na dom k svoji mami, kjer na januarsko soboto - tri dni po atentatu v redakciji Charlie Hebdoja in štirideset dni po smrti Larryjevega očeta Emila - priredijo spominsko, žalno kosilo. Tako se tudi gledalec v hipu znajde med kuhinjo in dnevno sobo majhnega stanovanja v družbi Larryjevega sorodstva.
Na domu pokojnega Emila se nagnete bratov, sester, tet, stricev, sestričen in bratrancev, celo sosedov in starih znancev. Nekaj deset klavstrofobičnih kvadratnih metrov postane žarišče medgeneracijskih, verskih, političnih in tudi zelo osebnih konfliktov. Zdravnik Larry, osrednja in najbolj razsodna oseba filma, skuša posredovati v prepirih o bivšem romunskem sistemu, teorijah zarote, slabi družbi najmlajše sestrične ter dolgoletnem varanju starejšega strica. Film se dogaja v realnem času, kar pomeni, da gledalec neposredno spremlja priprave na večerjo, ki ob strastnem kajenju, kuhanju in prepiranju, s kaotičnostjo dolgih kadrov in utesnjenim dogajalnim prostorom pridobijo prijetno absurdnost, ki razbremeni tudi najtežje teme.
Puiu nam tako pripoveduje o sodobni romunski družbi, njenih pogledih na preteklost in včasih že razvodenelih sanjah o prihodnosti.
V tistih nekaj metrih stanovanja, ki postaja vse bolj glasno, se vsakdo vsaj za trenutek spomni situacije, ki jo je tudi sam preživel. Kot je povedal Puiu, posebni gost letošnjega Trst Film Festivala, je zgodba delno tudi avtobiografska. Saj se mu je pred nekaj leti, ko je sedel v žiriji festivala v Cannesu, sporočili, da mu je umrl oče; ko je režiser dospel v Bukarešto, ga je na maminem domu pričakalo podobno kaotično vzdušje kot ga je prikazal v filmu. Od tod ideja, da bi tisti trenutek razvil v skoraj tri ure trajajočo zgodbo, ki ji sledimo v realnem času in pri tem izvemo, da naslov nima nobene veze s filmom in da ga je režiser izbral ravno zato, da bi zmedel gledalca.

Sieranevada
BiH, Hrvaška, Francija, Romunija 2016
Režija: Cristi Puiu
Igrajo: Mimi Branescu, Mirela Apostu, Eugenia Bosânceanu, Ilona Brezoianu, Ana Ciontea, Ioana Craciunescu, Valer Dellakeza

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava