Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

The Clash

6. jul. 2017 | 21:53
Dark Theme

Danes bomo izjemoma pokukali v rokersko preteklost, saj je ravno pred štiridesetimi leti izšel prvenec legendarnega benda The Clash! Istoimensko ploščo so v Angliji izdali aprila 1977, v Združenih državah Amerike pa dve leti kasneje.
Skupina The Clash je z zlatimi črkami zapisana v zgodovini roka in pank roka, a ne samo. Bend je v naslednjih ploščah posnel tudi reggae, dub, rockabilly in skoraj rap komade. Skupina je torej bila iz glasbenega zornega kota izredno raznolika.
The Clash so leta 1976 ustanovili pevec in kitarist John Graham Mellor, bolje znan s psevdonimom Joe Strummer, kitarist Mick Jones, basist Paul Simonon in bobnar Terry Chimes, katerega je takoj po izdaji prvenca zamenjal Topper Headon. Skupina je spadala med pionirje in voditelje angleškega pank gibanja, z ravno tako angleškim bendom Sex Pistols pa je nedvomno bistveno pripomogla k razvoju novega žanra in njegovemu slovesu na svetovni ravni. Sicer je treba priznati, da imajo očetje panka ameriški potni list. Zasedba Ramones je namreč leto pred skupino Sex Pistols izdala svoj prvi istoimenski album. Clashi pa so se od Ramonsov in Sex Pistolsov razlikovali predvsem po besedilih pesmi, ki so večkrat bila izrazito politična in sicer skrajno levičarsko usmerjena. Strummer je bil izreden tekstopisec, stalno na strani delavskega razreda, pogosto pa je bolj ali manj odkrito izražal svojo podporo tudi takratnim levo usmerjenim evropskim terorističnim organizacijam. The Clash so v desetletni glasbeni karieri izdali šest albumov, med najvažnejše pa spadajo London Calling, Sandinista!, Combat Rock in seveda prvenec The Clash. Plošček je sestavljajo štirinajst komadov, trajal pa je le petintrideset minut. Na njem lahko razberemo jezo takratne angleške mladine in to predvsem v skladbah Londons Burning in White Riot, v katerih pozivajo Strummer in njegovi mlade Angleže, naj se enkrat za vselej uprejo takratnemu političnemu sistemu. Nasploh je celoten plošček nadpovprečen, imeniten prvenec!

The Clash
The Clash
Pank rok
CBS Records, 1977
Ocena: ★★★★★★★★★☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava