»Hitler lives«

Slovenska skupina Laibach nastopila na čedajskem Mittelfestu

četrtek, 20. julija 2017 | 17:35

Skupina Laibach med nastopom na čedajskem trgu (LUCA D'AGOSTINO/PHOCUS AGENCY)

Mittelfest je multidisciplinarni festival, saj obiskovalcem ponuja zmes gledališča, plesa, lutkovnih predstav, posvetov in seveda glasbe. Ravno glasba je odigrala glavno vlogo v sredo zvečer, ko je na odru čedajskega festivala nastopila verjetno najbolj znana slovenska zasedba vseh časov.
Laibachi niso »le« glasbena skupina, daleč od tega. Gre za pravo umetniško gibanje, ki se ob glasbi izraža tudi z mnogimi drugimi umetniškimi sredstvi, na primer grafiko, filmom, gledališčem. Končni rezultat je nekaterim bolj všeč, drugim manj, priznati pa jim moramo določeno mero genialnosti. Člani benda spadajo med ustanovitelje slovenskega umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst; gibanje je leta 1992 ustanovilo svojo državo, ki nima lastnega ozemlja, je pa organizirana z veleposlaništvi in konzulati, izdaja potne liste in šteje danes 15.000 državljanov. Neue Slowenische Kunst je letos prisotno tudi na beneškem bienalu z razstavnim projektom, v katerem obravnava tematiko begunstva. S pojavom migrantov se zadnja leta soočajo tudi Laibachi, to pa je prišlo do izraza tudi na čedajskem koncertu, kjer so na dveh velikih platnih prikazovali tudi prizore raznoraznih migracijskih tokov.
Med skoraj dvournim nastopom je bend iz Trbovelj zaigral cel kup komadov, tako starejših, predvsem pa bolj aktualnih. V prvem delu smo na primer prisluhnili srhljivi Smrt za Smrt, pesmima Now You Will Pay in The Great Divide ter skladbam predzadnjega ploščka Spectre, kot sta Eurovision, s katero nas Laibachi opozarjajo, da Evropa nevarno razpada, in Walk With Me. Milan Fras, Mina Špiller, Janez Gabrič, Luka Jamnik in Rok Lopatič so v drugem delu predstavili zlasti plošček Spectre iz leta 2014, prav gotovo eden izmed boljših albumov slovenske skupine. Whistleblowers, pri kateri je čedajska publika na povabilo karizmatičnega frontmana Milana Frasa uspešno sodelovala z žvižganjem, je nekoliko »olajšala« atmosfero. Rokerska Resistance is Futile je energično zaključila »uradni« del koncerta, bučni aplavzi navzočih pa so Laibache prepričali, da spet stopijo na oder in postrežejo še z uspešnico Life is Life, prav posebno priredbo uspešnice iz osemdesetih avstrijskega benda Opus. Po dveh urah se je tako zaključil nastop Laibachov, ki tudi tokrat niso razočarali; skupina je v živo še vedno izredno natančna in tu pa tam provokativna. Po odhodu z odra je iz zvočnikov zadonela pesem Hitler Lives ameriške pevke Rosalie Allen, ki sicer poziva Američane, naj ne pozabijo na svoje borce iz druge svetovne vojne, ker bo v nasprotnem primeru Hitler spet oživel … Hitler Lives, tudi to so pač Laibachi!

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Okoliščine smrti Giulia Regenija še niso razčiščene, po pisanju New York Timesa pa naj bi bile za umor odgovorne egiptovske tajne službe. Ali je prav, da se italijanski veleposlanik vrne v Kairo?

ostale novice

L'avenir - filozofija za vsakdanjo rabo

Film francoske režiserke Mia Hansen-LøveV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

27. julija 2017 | 11:37

Oblaki vedo

Na Mittelfestu tudi priljubljeni igralec Giuseppe Battiston

25. julija 2017 | 10:00

Od Kalašnjikova do Belle ciao

V sklopu Mittelfesta nastopil tudi Goran Bregović

24. julija 2017 | 18:45

Ta na Solbici osvojila Rigo

Slovenski zbor Carmen manet slavil na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta

24. julija 2017 | 16:01

Vabilo k sodelovanju pri anketi o slovenščini

Pripravili so jo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša

21. julija 2017 | 16:59

Paranormal Cooper

Kralj srhljivega roka izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

21. julija 2017 | 11:45

»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

21. julija 2017 | 08:00