»Hitler lives«

Slovenska skupina Laibach nastopila na čedajskem Mittelfestu

A

četrtek, 20. julija 2017 | 17:35

Skupina Laibach med nastopom na čedajskem trgu (LUCA D'AGOSTINO/PHOCUS AGENCY)

Mittelfest je multidisciplinarni festival, saj obiskovalcem ponuja zmes gledališča, plesa, lutkovnih predstav, posvetov in seveda glasbe. Ravno glasba je odigrala glavno vlogo v sredo zvečer, ko je na odru čedajskega festivala nastopila verjetno najbolj znana slovenska zasedba vseh časov.
Laibachi niso »le« glasbena skupina, daleč od tega. Gre za pravo umetniško gibanje, ki se ob glasbi izraža tudi z mnogimi drugimi umetniškimi sredstvi, na primer grafiko, filmom, gledališčem. Končni rezultat je nekaterim bolj všeč, drugim manj, priznati pa jim moramo določeno mero genialnosti. Člani benda spadajo med ustanovitelje slovenskega umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst; gibanje je leta 1992 ustanovilo svojo državo, ki nima lastnega ozemlja, je pa organizirana z veleposlaništvi in konzulati, izdaja potne liste in šteje danes 15.000 državljanov. Neue Slowenische Kunst je letos prisotno tudi na beneškem bienalu z razstavnim projektom, v katerem obravnava tematiko begunstva. S pojavom migrantov se zadnja leta soočajo tudi Laibachi, to pa je prišlo do izraza tudi na čedajskem koncertu, kjer so na dveh velikih platnih prikazovali tudi prizore raznoraznih migracijskih tokov.
Med skoraj dvournim nastopom je bend iz Trbovelj zaigral cel kup komadov, tako starejših, predvsem pa bolj aktualnih. V prvem delu smo na primer prisluhnili srhljivi Smrt za Smrt, pesmima Now You Will Pay in The Great Divide ter skladbam predzadnjega ploščka Spectre, kot sta Eurovision, s katero nas Laibachi opozarjajo, da Evropa nevarno razpada, in Walk With Me. Milan Fras, Mina Špiller, Janez Gabrič, Luka Jamnik in Rok Lopatič so v drugem delu predstavili zlasti plošček Spectre iz leta 2014, prav gotovo eden izmed boljših albumov slovenske skupine. Whistleblowers, pri kateri je čedajska publika na povabilo karizmatičnega frontmana Milana Frasa uspešno sodelovala z žvižganjem, je nekoliko »olajšala« atmosfero. Rokerska Resistance is Futile je energično zaključila »uradni« del koncerta, bučni aplavzi navzočih pa so Laibache prepričali, da spet stopijo na oder in postrežejo še z uspešnico Life is Life, prav posebno priredbo uspešnice iz osemdesetih avstrijskega benda Opus. Po dveh urah se je tako zaključil nastop Laibachov, ki tudi tokrat niso razočarali; skupina je v živo še vedno izredno natančna in tu pa tam provokativna. Po odhodu z odra je iz zvočnikov zadonela pesem Hitler Lives ameriške pevke Rosalie Allen, ki sicer poziva Američane, naj ne pozabijo na svoje borce iz druge svetovne vojne, ker bo v nasprotnem primeru Hitler spet oživel … Hitler Lives, tudi to so pač Laibachi!

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

Za uvod veličasten baletni spektakel

Junij v Ljubljani otvarja Labodje jezero na Kongresnem trgu

8. junija 2018 | 10:01

Turbonegro je verjetno izgubila »turbo« …

Norveška skupina izdala ploščo RockNRoll Machine V naši rubriki Na ves glas!Priložen avdioposnetek

8. junija 2018 | 11:16

Duhovi vojne, duh miru

V Kleine Berlin odprli fotografsko razstavo goriške Skupine 75

7. junija 2018 | 17:24

V Trebčah začetek 25. Primorskega poletnega festivala

Od 14. junija do 8. julija na različnih prizoriščih številni koncerti in predstave

10. junija 2018 | 10:03

Cantetova »delavnica«

Film L'atelier o rasizmu, mladih in njihovem odnosu do zgodovine V naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

7. junija 2018 | 11:08

Millenials Mittelfest

Čedajski festival letos na sporedu med 5. in 15. julijem

7. junija 2018 | 10:23

Spletla se je Zlata gledališka mreža

Povezovanje slovenskih ljubiteljskih gledaliških skupin na Tržaškem in Goriškem

6. junija 2018 | 17:07