»Hitler lives«

Slovenska skupina Laibach nastopila na čedajskem Mittelfestu

A

četrtek, 20. julija 2017 | 17:35

Skupina Laibach med nastopom na čedajskem trgu (LUCA D'AGOSTINO/PHOCUS AGENCY)

Mittelfest je multidisciplinarni festival, saj obiskovalcem ponuja zmes gledališča, plesa, lutkovnih predstav, posvetov in seveda glasbe. Ravno glasba je odigrala glavno vlogo v sredo zvečer, ko je na odru čedajskega festivala nastopila verjetno najbolj znana slovenska zasedba vseh časov.
Laibachi niso »le« glasbena skupina, daleč od tega. Gre za pravo umetniško gibanje, ki se ob glasbi izraža tudi z mnogimi drugimi umetniškimi sredstvi, na primer grafiko, filmom, gledališčem. Končni rezultat je nekaterim bolj všeč, drugim manj, priznati pa jim moramo določeno mero genialnosti. Člani benda spadajo med ustanovitelje slovenskega umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst; gibanje je leta 1992 ustanovilo svojo državo, ki nima lastnega ozemlja, je pa organizirana z veleposlaništvi in konzulati, izdaja potne liste in šteje danes 15.000 državljanov. Neue Slowenische Kunst je letos prisotno tudi na beneškem bienalu z razstavnim projektom, v katerem obravnava tematiko begunstva. S pojavom migrantov se zadnja leta soočajo tudi Laibachi, to pa je prišlo do izraza tudi na čedajskem koncertu, kjer so na dveh velikih platnih prikazovali tudi prizore raznoraznih migracijskih tokov.
Med skoraj dvournim nastopom je bend iz Trbovelj zaigral cel kup komadov, tako starejših, predvsem pa bolj aktualnih. V prvem delu smo na primer prisluhnili srhljivi Smrt za Smrt, pesmima Now You Will Pay in The Great Divide ter skladbam predzadnjega ploščka Spectre, kot sta Eurovision, s katero nas Laibachi opozarjajo, da Evropa nevarno razpada, in Walk With Me. Milan Fras, Mina Špiller, Janez Gabrič, Luka Jamnik in Rok Lopatič so v drugem delu predstavili zlasti plošček Spectre iz leta 2014, prav gotovo eden izmed boljših albumov slovenske skupine. Whistleblowers, pri kateri je čedajska publika na povabilo karizmatičnega frontmana Milana Frasa uspešno sodelovala z žvižganjem, je nekoliko »olajšala« atmosfero. Rokerska Resistance is Futile je energično zaključila »uradni« del koncerta, bučni aplavzi navzočih pa so Laibache prepričali, da spet stopijo na oder in postrežejo še z uspešnico Life is Life, prav posebno priredbo uspešnice iz osemdesetih avstrijskega benda Opus. Po dveh urah se je tako zaključil nastop Laibachov, ki tudi tokrat niso razočarali; skupina je v živo še vedno izredno natančna in tu pa tam provokativna. Po odhodu z odra je iz zvočnikov zadonela pesem Hitler Lives ameriške pevke Rosalie Allen, ki sicer poziva Američane, naj ne pozabijo na svoje borce iz druge svetovne vojne, ker bo v nasprotnem primeru Hitler spet oživel … Hitler Lives, tudi to so pač Laibachi!

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Sveti Valentin je po starem ljudskem izročilu prvi pomladin. V kolikšni meri se veselite, da se pomlad približuje?

ostale novice

Cankar ne bi bil zadovoljen z današnjo Slovenijo ...

Nocoj v Ljubljani osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

7. februarja 2018 | 23:51

Giacomettijev »Final portrait«

V glavni vlogi nastopa Goffrey Rush V naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

8. februarja 2018 | 11:30

»Plešite in bodite prešerni«

Prešernov nagrajenec Janez Mejač o plesni umetnosti

7. februarja 2018 | 18:23

»Reševanje duš iz pozabe je smisel tega petja ...«

Boris A. Novak o svoji poeziji

6. februarja 2018 | 22:24

Starinske knjige in splet z roko v roki

Danes v Primorskem dnevniku pogovor z Martino Trevisan, mlado bibliofilko, ki je v Trstu pravkar odprla svoj knjižni antikvariat

6. februarja 2018 | 16:00

Primorski slikarji v Kranju

Istočasno sta na ogled kar dve razstavi

5. februarja 2018 | 09:03

Černo in Bruna Dorbolò osebnosti velikega formata

V Špetru predstavili Trinkov koledar

5. februarja 2018 | 07:55