»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

A

petek, 21. julija 2017 | 08:00

John Malkovich (ORGANIZATORJI)

Ameriški zvezdnik John Malkovich, znan kot igralec, ki se loteva tudi hibridnih projektov, ki vključujejo več zvrsti umetnosti, bo danes (petek) z ansamblom I Solisti Aquilani nastopil na čedajskem Mittelfestu. Pred četrtkovim nastopom v Ljubljani pa je o svojem delu spregovoril z novinarji. Med drugim je dejal, da rad sodeluje pri glasbenih projektih, ker ima glasba nesmrtno moč, ki je ostale umetnosti nimajo. Tokratnega projekta se je lotil že pred petimi leti s pianistko Ksenio Kogan, premierno pa je bil predstavljen v Južni Koreji s korejskim komornim orkestrom. Sledili so nastopi v Berlinu in Londonu, z Anastasjo Terenkovo, ki ga spremlja tudi v Ljubljani in Čedadu, pa je nastopil že v Helsinkih, Buenos Airesu in Mendozi. Kot solistka z njim nastopa tudi slovenska violinistka Lana Trotovšek. Šnitkejev Koncert za klavir in godala ocenjuje kot zelo zanimivo delo z veliko moči. Po njegovih besedah se odlično spaja z literarnim delom - romanom argentinskega pisatelja Ernesta Sabata Grobovi in junaki, katerega del interpretira v sklopu projekta. V obeh delih je čutiti paranojo, obsedeno ponavljanje pa tudi razodetje, meni Malkovich. Na novinarsko vprašanje, ali je delo aktualno, je odvrnil, da je bil Sabato resen pisatelj, zato bi bila žalitev, če bi iskal vzporednice v realnem, idiotskem svetu politike in medijev.
Gledališče, ki ga označuje za veliko bolj organsko obliko kot film, primerja s surfanjem. Tako kot med surfanjem na mali deski iščeš veter, ga iščeš tudi na odru. »Ta veter nisem jaz, tudi ni občinstvo, pač pa je veter spoj med občinstvom in materialom,« je pojasnil. Na vprašanje, kaj ga žene k tako različnim projektom, je odvrnil, da rad počne stvari, ki se mu zdijo zanimive in od katerih se lahko še kaj nauči.
Glede prihodnost filma ni najbolj optimističen. »Ko sem začel igrati v filmih, se je te snemalo štiri mesece, danes se jih štiri tedne, kmalu se jih bo štiri dni. Vprašanje je, kdo bo v prihodnosti še hodil gledat filme v kino,« je bil kritičen.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Sveti Valentin je po starem ljudskem izročilu prvi pomladin. V kolikšni meri se veselite, da se pomlad približuje?

ostale novice

Cankar ne bi bil zadovoljen z današnjo Slovenijo ...

Nocoj v Ljubljani osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

7. februarja 2018 | 23:51

Giacomettijev »Final portrait«

V glavni vlogi nastopa Goffrey Rush V naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

8. februarja 2018 | 11:30

»Plešite in bodite prešerni«

Prešernov nagrajenec Janez Mejač o plesni umetnosti

7. februarja 2018 | 18:23

»Reševanje duš iz pozabe je smisel tega petja ...«

Boris A. Novak o svoji poeziji

6. februarja 2018 | 22:24

Starinske knjige in splet z roko v roki

Danes v Primorskem dnevniku pogovor z Martino Trevisan, mlado bibliofilko, ki je v Trstu pravkar odprla svoj knjižni antikvariat

6. februarja 2018 | 16:00

Primorski slikarji v Kranju

Istočasno sta na ogled kar dve razstavi

5. februarja 2018 | 09:03

Černo in Bruna Dorbolò osebnosti velikega formata

V Špetru predstavili Trinkov koledar

5. februarja 2018 | 07:55