»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

petek, 21. julija 2017 | 08:00

John Malkovich (ORGANIZATORJI)

Ameriški zvezdnik John Malkovich, znan kot igralec, ki se loteva tudi hibridnih projektov, ki vključujejo več zvrsti umetnosti, bo danes (petek) z ansamblom I Solisti Aquilani nastopil na čedajskem Mittelfestu. Pred četrtkovim nastopom v Ljubljani pa je o svojem delu spregovoril z novinarji. Med drugim je dejal, da rad sodeluje pri glasbenih projektih, ker ima glasba nesmrtno moč, ki je ostale umetnosti nimajo. Tokratnega projekta se je lotil že pred petimi leti s pianistko Ksenio Kogan, premierno pa je bil predstavljen v Južni Koreji s korejskim komornim orkestrom. Sledili so nastopi v Berlinu in Londonu, z Anastasjo Terenkovo, ki ga spremlja tudi v Ljubljani in Čedadu, pa je nastopil že v Helsinkih, Buenos Airesu in Mendozi. Kot solistka z njim nastopa tudi slovenska violinistka Lana Trotovšek. Šnitkejev Koncert za klavir in godala ocenjuje kot zelo zanimivo delo z veliko moči. Po njegovih besedah se odlično spaja z literarnim delom - romanom argentinskega pisatelja Ernesta Sabata Grobovi in junaki, katerega del interpretira v sklopu projekta. V obeh delih je čutiti paranojo, obsedeno ponavljanje pa tudi razodetje, meni Malkovich. Na novinarsko vprašanje, ali je delo aktualno, je odvrnil, da je bil Sabato resen pisatelj, zato bi bila žalitev, če bi iskal vzporednice v realnem, idiotskem svetu politike in medijev.
Gledališče, ki ga označuje za veliko bolj organsko obliko kot film, primerja s surfanjem. Tako kot med surfanjem na mali deski iščeš veter, ga iščeš tudi na odru. »Ta veter nisem jaz, tudi ni občinstvo, pač pa je veter spoj med občinstvom in materialom,« je pojasnil. Na vprašanje, kaj ga žene k tako različnim projektom, je odvrnil, da rad počne stvari, ki se mu zdijo zanimive in od katerih se lahko še kaj nauči.
Glede prihodnost filma ni najbolj optimističen. »Ko sem začel igrati v filmih, se je te snemalo štiri mesece, danes se jih štiri tedne, kmalu se jih bo štiri dni. Vprašanje je, kdo bo v prihodnosti še hodil gledat filme v kino,« je bil kritičen.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kje boste pričakali novo leto 2018?

ostale novice

Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb

V tržaškem arhivu VZPI-ANP, v torek predstavitev v Trstu

26. novembra 2017 | 06:00

Alojz Rebula v Stampi

Razmišljanje in članek v sobotni knjižni prilogi Tuttolibri

26. novembra 2017 | 08:26

»Spolno nadlegovanje žal ni značilno samo za filmski svet«

Prof. Patrizia Romito o nasilju nad ženskami, feminizmu in še čem

25. novembra 2017 | 10:59

Od Tigra do Džihada (preko Nata)

Tokratno Debatno kavarno so sooblikovali Duško Jelinčič, Igor Škamperle, Matej Šurc in Rok Zavrtanik

25. novembra 2017 | 10:08

Za bolj svež razmislek o identiteti

Na knjižnem sejmu pogovor s slovenskimi avtorji iz Trsta

23. novembra 2017 | 15:50

Neverjetni Archive!

50-minutna plošča The False Foundation je v bistvu ena sama pesem ...V naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

24. novembra 2017 | 11:30

Gli sdraiati

Neprepričljiva transpozicija romana v film naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

23. novembra 2017 | 11:28