»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

petek, 21. julija 2017 | 08:00

John Malkovich (ORGANIZATORJI)

Ameriški zvezdnik John Malkovich, znan kot igralec, ki se loteva tudi hibridnih projektov, ki vključujejo več zvrsti umetnosti, bo danes (petek) z ansamblom I Solisti Aquilani nastopil na čedajskem Mittelfestu. Pred četrtkovim nastopom v Ljubljani pa je o svojem delu spregovoril z novinarji. Med drugim je dejal, da rad sodeluje pri glasbenih projektih, ker ima glasba nesmrtno moč, ki je ostale umetnosti nimajo. Tokratnega projekta se je lotil že pred petimi leti s pianistko Ksenio Kogan, premierno pa je bil predstavljen v Južni Koreji s korejskim komornim orkestrom. Sledili so nastopi v Berlinu in Londonu, z Anastasjo Terenkovo, ki ga spremlja tudi v Ljubljani in Čedadu, pa je nastopil že v Helsinkih, Buenos Airesu in Mendozi. Kot solistka z njim nastopa tudi slovenska violinistka Lana Trotovšek. Šnitkejev Koncert za klavir in godala ocenjuje kot zelo zanimivo delo z veliko moči. Po njegovih besedah se odlično spaja z literarnim delom - romanom argentinskega pisatelja Ernesta Sabata Grobovi in junaki, katerega del interpretira v sklopu projekta. V obeh delih je čutiti paranojo, obsedeno ponavljanje pa tudi razodetje, meni Malkovich. Na novinarsko vprašanje, ali je delo aktualno, je odvrnil, da je bil Sabato resen pisatelj, zato bi bila žalitev, če bi iskal vzporednice v realnem, idiotskem svetu politike in medijev.
Gledališče, ki ga označuje za veliko bolj organsko obliko kot film, primerja s surfanjem. Tako kot med surfanjem na mali deski iščeš veter, ga iščeš tudi na odru. »Ta veter nisem jaz, tudi ni občinstvo, pač pa je veter spoj med občinstvom in materialom,« je pojasnil. Na vprašanje, kaj ga žene k tako različnim projektom, je odvrnil, da rad počne stvari, ki se mu zdijo zanimive in od katerih se lahko še kaj nauči.
Glede prihodnost filma ni najbolj optimističen. »Ko sem začel igrati v filmih, se je te snemalo štiri mesece, danes se jih štiri tedne, kmalu se jih bo štiri dni. Vprašanje je, kdo bo v prihodnosti še hodil gledat filme v kino,« je bil kritičen.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali je prav, da Katalonija zahteva neodvisnost od Španije?

ostale novice

Marko Marković, balkanska glasba in jazz

Glasbenik bo v soboto zvečer nastopil na praprovski Guči na Krasu

23. septembra 2017 | 10:37

American Dream

LCD Soundsystem izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

22. septembra 2017 | 10:31

Kaj čudežnega je v vojni? Nič.

V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani fotografska razstava o 100-letnici preboja pri Kobaridu

21. septembra 2017 | 15:59

Majhna, a reprezentativna

Na ogled so grafike Lojzeta Spacala iz prvih povojnih let

21. septembra 2017 | 10:06

»Feministični« pogled na državljansko vojno

Nov film režiserke Sofie Coppola

21. septembra 2017 | 11:30

Boris Pahor, Jože Pirjevec in Trst

Zanimivo razmišljanje Vesne Mikolič v Delu

20. septembra 2017 | 16:16

Drama, ki odkriva kompleksnost človeške duše

Dramska družina društva Sedej predstavila svojo zadnjo produkcijo, Leto šlagerja

18. septembra 2017 | 19:08