»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

petek, 21. julija 2017 | 08:00

John Malkovich (ORGANIZATORJI)

Ameriški zvezdnik John Malkovich, znan kot igralec, ki se loteva tudi hibridnih projektov, ki vključujejo več zvrsti umetnosti, bo danes (petek) z ansamblom I Solisti Aquilani nastopil na čedajskem Mittelfestu. Pred četrtkovim nastopom v Ljubljani pa je o svojem delu spregovoril z novinarji. Med drugim je dejal, da rad sodeluje pri glasbenih projektih, ker ima glasba nesmrtno moč, ki je ostale umetnosti nimajo. Tokratnega projekta se je lotil že pred petimi leti s pianistko Ksenio Kogan, premierno pa je bil predstavljen v Južni Koreji s korejskim komornim orkestrom. Sledili so nastopi v Berlinu in Londonu, z Anastasjo Terenkovo, ki ga spremlja tudi v Ljubljani in Čedadu, pa je nastopil že v Helsinkih, Buenos Airesu in Mendozi. Kot solistka z njim nastopa tudi slovenska violinistka Lana Trotovšek. Šnitkejev Koncert za klavir in godala ocenjuje kot zelo zanimivo delo z veliko moči. Po njegovih besedah se odlično spaja z literarnim delom - romanom argentinskega pisatelja Ernesta Sabata Grobovi in junaki, katerega del interpretira v sklopu projekta. V obeh delih je čutiti paranojo, obsedeno ponavljanje pa tudi razodetje, meni Malkovich. Na novinarsko vprašanje, ali je delo aktualno, je odvrnil, da je bil Sabato resen pisatelj, zato bi bila žalitev, če bi iskal vzporednice v realnem, idiotskem svetu politike in medijev.
Gledališče, ki ga označuje za veliko bolj organsko obliko kot film, primerja s surfanjem. Tako kot med surfanjem na mali deski iščeš veter, ga iščeš tudi na odru. »Ta veter nisem jaz, tudi ni občinstvo, pač pa je veter spoj med občinstvom in materialom,« je pojasnil. Na vprašanje, kaj ga žene k tako različnim projektom, je odvrnil, da rad počne stvari, ki se mu zdijo zanimive in od katerih se lahko še kaj nauči.
Glede prihodnost filma ni najbolj optimističen. »Ko sem začel igrati v filmih, se je te snemalo štiri mesece, danes se jih štiri tedne, kmalu se jih bo štiri dni. Vprašanje je, kdo bo v prihodnosti še hodil gledat filme v kino,« je bil kritičen.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Okoliščine smrti Giulia Regenija še niso razčiščene, po pisanju New York Timesa pa naj bi bile za umor odgovorne egiptovske tajne službe. Ali je prav, da se italijanski veleposlanik vrne v Kairo?

ostale novice

L'avenir - filozofija za vsakdanjo rabo

Film francoske režiserke Mia Hansen-LøveV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

27. julija 2017 | 11:37

Oblaki vedo

Na Mittelfestu tudi priljubljeni igralec Giuseppe Battiston

25. julija 2017 | 10:00

Od Kalašnjikova do Belle ciao

V sklopu Mittelfesta nastopil tudi Goran Bregović

24. julija 2017 | 18:45

Ta na Solbici osvojila Rigo

Slovenski zbor Carmen manet slavil na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta

24. julija 2017 | 16:01

Vabilo k sodelovanju pri anketi o slovenščini

Pripravili so jo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša

21. julija 2017 | 16:59

Paranormal Cooper

Kralj srhljivega roka izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

21. julija 2017 | 11:45

»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

21. julija 2017 | 08:00