La pazza gioia - o nori sreči

Virzijev film bo v petek na ogled na Verdijevem trgu v Trstu

V naši rubriki Gremo v kino!
Priložen trailer

A

četrtek, 3. avgusta 2017 | 11:30

Čez mesec dni se bo najnovejši Virzijev film Ella and John potegoval za zlatega leva na beneški Mostri. Mogoče doslej njegov najboljši film, La pazza gioia, pa bo jutri, leto dni po predstavitvi v italijanskih kinodvoranah, na sporedu na Verdijevem trgu v Trstu. Res dobri ženski road movie si je medtem prislužil celo vrsto nagrad, med temi štiri srebrne trakove in pet Donatellovih Davidov - enega je zmagala tudi Valeria Bruni Tedeschi za najboljšo interpretacijo.
Osrednji junakinji zgodbe, Beatrice Morandini Valdirana in Donatella Morelli, se spoznata v Villi Biondi, velikem posestvu Versilije, kjer sta obe pacientki doma za duševne bolnike. Plavolasa Beatrice je mitomanka, hčerka bogate družine in bivša žena pomembnega odvetnika, ki je s svojo nerazsodnostjo zapravila celotno družinsko bogastvo. Temnolasa, skoraj po vsem telesu tetovirana Donatella pa je mlada mama samohranilka, ki so ji odvzeli otroka in ga dali posvojiti. Tudi zato je mlado dekle izgubilo vsakršno zaupanje v življenje. Njen lik igra Micaela Ramazzotti, v resnici Virzijeva žena.
Ženski se kljub zelo različnima značajema kmalu ujameta in se nekega dne skupaj oddaljita iz zdravilišča v iskanju svobode. Skupni beg ju vodi najprej do velikega nakupovalnega središča in nato naprej po čudoviti Toskani, sanjam o drugačnem življenju naproti.
Virzijev opis njunega stanja in zgodbe o njunem življenju je tenkočutna in hkrati tipično ženska pripoved, kateri nismo vajeni prisluhniti iz moške perspektive. K temu gre še dodati, da si je režiser iz Livorna privoščil snemanje v rodnih krajih, ki jih seveda nadvse dobro pozna in v katerih je znal perfektno voditi Donatellino in Beatricino pustolovščino, a tudi tragediji njunih življenj, ki sta podobni vsakdanu številnih ljudi, ki živijo ob robu. Pri tem je Virzì spregovoril tudi o strukturah, socialnih asistentih, zdravnikih, ki so kot povsod seveda dobri in slabi, se pravi taki, ki pacientom res pomagajo in taki, ki bi se morda lahko posvetili drugemu poklicu.
Dobra volja, smeh a tudi solze, so tako osrednje sestavine filma, ki bo jutri ob 21. uri zastonj na sporedu v poletnem kinu na trgu Verdi v Trstu.

La pazza gioia
Italija, Francija 2016
Režija: Paolo Virzì
Igrajo: Micaela Ramazzotti, Valeria Bruni Tedeschi, Marco Messeri in Valentina Carnelutti
Ocena: ★★★ 1/2


Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Sveti Valentin je po starem ljudskem izročilu prvi pomladin. V kolikšni meri se veselite, da se pomlad približuje?

ostale novice

Cankar ne bi bil zadovoljen z današnjo Slovenijo ...

Nocoj v Ljubljani osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

7. februarja 2018 | 23:51

Giacomettijev »Final portrait«

V glavni vlogi nastopa Goffrey Rush V naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

8. februarja 2018 | 11:30

»Plešite in bodite prešerni«

Prešernov nagrajenec Janez Mejač o plesni umetnosti

7. februarja 2018 | 18:23

»Reševanje duš iz pozabe je smisel tega petja ...«

Boris A. Novak o svoji poeziji

6. februarja 2018 | 22:24

Starinske knjige in splet z roko v roki

Danes v Primorskem dnevniku pogovor z Martino Trevisan, mlado bibliofilko, ki je v Trstu pravkar odprla svoj knjižni antikvariat

6. februarja 2018 | 16:00

Primorski slikarji v Kranju

Istočasno sta na ogled kar dve razstavi

5. februarja 2018 | 09:03

Černo in Bruna Dorbolò osebnosti velikega formata

V Špetru predstavili Trinkov koledar

5. februarja 2018 | 07:55