La pazza gioia - o nori sreči

Virzijev film bo v petek na ogled na Verdijevem trgu v Trstu

V naši rubriki Gremo v kino!
Priložen trailer

četrtek, 3. avgusta 2017 | 11:30

Čez mesec dni se bo najnovejši Virzijev film Ella and John potegoval za zlatega leva na beneški Mostri. Mogoče doslej njegov najboljši film, La pazza gioia, pa bo jutri, leto dni po predstavitvi v italijanskih kinodvoranah, na sporedu na Verdijevem trgu v Trstu. Res dobri ženski road movie si je medtem prislužil celo vrsto nagrad, med temi štiri srebrne trakove in pet Donatellovih Davidov - enega je zmagala tudi Valeria Bruni Tedeschi za najboljšo interpretacijo.
Osrednji junakinji zgodbe, Beatrice Morandini Valdirana in Donatella Morelli, se spoznata v Villi Biondi, velikem posestvu Versilije, kjer sta obe pacientki doma za duševne bolnike. Plavolasa Beatrice je mitomanka, hčerka bogate družine in bivša žena pomembnega odvetnika, ki je s svojo nerazsodnostjo zapravila celotno družinsko bogastvo. Temnolasa, skoraj po vsem telesu tetovirana Donatella pa je mlada mama samohranilka, ki so ji odvzeli otroka in ga dali posvojiti. Tudi zato je mlado dekle izgubilo vsakršno zaupanje v življenje. Njen lik igra Micaela Ramazzotti, v resnici Virzijeva žena.
Ženski se kljub zelo različnima značajema kmalu ujameta in se nekega dne skupaj oddaljita iz zdravilišča v iskanju svobode. Skupni beg ju vodi najprej do velikega nakupovalnega središča in nato naprej po čudoviti Toskani, sanjam o drugačnem življenju naproti.
Virzijev opis njunega stanja in zgodbe o njunem življenju je tenkočutna in hkrati tipično ženska pripoved, kateri nismo vajeni prisluhniti iz moške perspektive. K temu gre še dodati, da si je režiser iz Livorna privoščil snemanje v rodnih krajih, ki jih seveda nadvse dobro pozna in v katerih je znal perfektno voditi Donatellino in Beatricino pustolovščino, a tudi tragediji njunih življenj, ki sta podobni vsakdanu številnih ljudi, ki živijo ob robu. Pri tem je Virzì spregovoril tudi o strukturah, socialnih asistentih, zdravnikih, ki so kot povsod seveda dobri in slabi, se pravi taki, ki pacientom res pomagajo in taki, ki bi se morda lahko posvetili drugemu poklicu.
Dobra volja, smeh a tudi solze, so tako osrednje sestavine filma, ki bo jutri ob 21. uri zastonj na sporedu v poletnem kinu na trgu Verdi v Trstu.

La pazza gioia
Italija, Francija 2016
Režija: Paolo Virzì
Igrajo: Micaela Ramazzotti, Valeria Bruni Tedeschi, Marco Messeri in Valentina Carnelutti
Ocena: ★★★ 1/2


Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Okoliščine smrti Giulia Regenija še niso razčiščene, po pisanju New York Timesa pa naj bi bile za umor odgovorne egiptovske tajne službe. Ali je prav, da se italijanski veleposlanik vrne v Kairo?

ostale novice

L'avenir - filozofija za vsakdanjo rabo

Film francoske režiserke Mia Hansen-LøveV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

27. julija 2017 | 11:37

Oblaki vedo

Na Mittelfestu tudi priljubljeni igralec Giuseppe Battiston

25. julija 2017 | 10:00

Od Kalašnjikova do Belle ciao

V sklopu Mittelfesta nastopil tudi Goran Bregović

24. julija 2017 | 18:45

Ta na Solbici osvojila Rigo

Slovenski zbor Carmen manet slavil na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta

24. julija 2017 | 16:01

Vabilo k sodelovanju pri anketi o slovenščini

Pripravili so jo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša

21. julija 2017 | 16:59

Paranormal Cooper

Kralj srhljivega roka izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

21. julija 2017 | 11:45

»Gledališče je kot surfanje«

Gledališki in filmski igralec John Malkovich v Ljubljani in Čedadu

21. julija 2017 | 08:00