Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Drugi obraz upanja

17. avg. 2017 | 18:53
Dark Theme

Še en film, ki ga ne gre zamuditi in ga letni spored filmske dvorane Ariston spet ponuja v ogled, je zadnji film izrednega finskega avtorja Akija Kaurismäkija, ki se je tokrat spet posvetil temi migrantov in sprejemanja.
Khaled je sirski begunec, ki skrit za ogromnim kupom premoga in proti svoji volji pristane na skrajnem severu. Obupan beži pred sirsko vojno, z upanjem, da bo čimprej srečal sestro, ki je poleg njega edina v družini preživela najhujše. V Helsinkih seveda ne doživi posebno prijetnega sprejema in v določenem trenutku beži pred skupino neonacistov ter se skrije za velik zabojnik za smeti. Tam zaspi in prav za tistim smetnjakom ga v resnici najde nekdanji trgovec z oblačili Wikstrom, ki je pravkar zaključil eno od poglavij svojega življenja in bi se zdaj rad posvetil gostinstvu. Ko Wikstrom opazi Khaleda, se sumničavo pozdravita, celo malce stepeta, a navsezadnje se Wikstrom odloči, da bo Khaledu pomagal začeti na novo. Pri tem uvidi, da so Sirčeve težave večje od njegovih življenjskih tegob. Wikstrom tako Khaledu ponudi službo in ga zaposli v svojem novem lokalu, naseljenem z značilnimi Kaurismäkijevimi posebneži.
Spet izredni Aki, v njemu značilnem slogu. Delo Druga stran upanja je poziv k sočustvovanju z iskalci azila v Evropi in zgodba o ljudeh, s čustvi, življenjem, zgodovino, preteklostjo, upanjem in željo po prihodnosti, na kar prepogosto pozabljamo.
Sirski begunec in protagonist filma se tako znajde v več tisoč kilometrov oddaljeni državi, zelo različni od tiste, ki jo je pred nedavnim zapustil, ki se mu na prvi pogled zdi sovražna in poseljena z molčečimi, hladnimi Finci.
Sicer pa je film delo, ki ga zaradi aktualnosti, ironije in širine duha, ne gre zamuditi. V kinodvorani Ariston bo na sporedu danes ob 18.30 in 21. uri.

L'altro volto della speranza
Finska 2017
Režija: Aki Kaurismäki
Igrajo: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Kati Outinen in Tommi Korpela
Ocena: ★★★★



Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava