Sreda, 17 april 2024
Iskanje

QOTSA tokrat bolj pop obarvani

31. avg. 2017 | 15:35
Dark Theme

Okrog izida nove plošče skupine Queens Of The Stone Age se vsakič razvije prava svetovna glasbena debata. Pričakovanja lahko primerjamo tistim, ki spremljajo izid kakega novega albuma glasbene elite (beri Radiohead, David Bowie ali Jack White). Nova plošča Villains je izšla šele pred enim tednom, a kljub temu dvignila že veliko prahu. Mnenja oboževalcev kalifornijskega benda in glasbenih kritikov lahko v bistvu delimo v dve skupini: v eni so tisti, ki menijo da so se QOTSA dokončno oddaljili od prvih plošč in na nek način zatajili svoje glasbene korenine, v drugi pa prevladuje prepričanje, da skupina sledi svojemu (novemu) naravnemu glasbenemu razvoju. Resnica je tudi tokrat nekje vmes, gotovo pa je, da Villains ni nikakršna strela iz jasnega, saj so nas člani zasedbe na »novo« glasbeno pot popeljali že v prejšnjem ploščku ...Like Clockwork, s katerim je bilo že razvidno, da jim puščava postaja pretesna … Vprašanje, ki se je v zadnjih mesecih najbolj pogosto pojavljalo na spletu, je bilo, ali bo to novi Songs for the Deaf (najboljša bendova plošča iz leta 2002). Povsem neumestno. Primerjati album Villains z eno najboljših plošč zadnjih petnajstih let nima smisla in to iz enostavnega razloga, ker je bila Songs For The Deaf tako rekoč »perfektna plošča«, takih albumov pa enostavno ne moreš ponoviti, lahko se jim le približaš. Poleg tega je bilo vsem jasno, da bo nov plošček bolj pop obarvan, potem ko je bend najavil, da bo tokrat glasbeni producent Mark Ronson, ki je v zadnjih letih sodeloval z glasbeniki kot so Adele, Lady Gaga, Bruno Mars in Amy Winehouse!
QOTSA pa ostajajo vseeno na svoj način »alternativci«, Ronsonov vpliv se nedvomno pozna, ravno tako pa tudi poskočne kitare Josha Hommea in Troya Van Leeuwena in to že v prvi funk-rok skladbi Feet Don't Fail Me. The Way You Used To Do je prvi single albuma in prijeten boogie komad. Omenil bi še garažni rok a-la Arctic Monkeys v pesmi Head Like a Haunted House in skoraj sedemminutno The Evil Has Landed, v kateri se prepletajo distorzije kitar in sintetizatorji zvoka - v bistvu prijeten pop 'n' roll.
Plošča Villains je primerna za široko paleto poslušalcev, koliko izmed teh devetih komadov pa bi si zaslužilo mesto v kakem bodočem »Best Of« izboru uspešnic ameriškega benda? Odgovor prepuščam vam …

Villains
Queens Of The Stone Age
Alternativni rok, pop 'n' roll
Matador Records, 2017
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava