Torek, 02 april 2024
Iskanje

Gledališče La Contrada stopa v novo sezono

1. sep. 2017 | 22:53
Dark Theme

Novo sezono bo Gledališče La Contrada odprlo 20. oktobra s komedijo Le basabanchi (Pobožnjakarice) izpod peresa Alessandra Fullina, tržaškega avtorja, ki se uveljavil na vseitalijanski komični sceni in se je šele pred nekaj leti posvetil tudi tržaškemu narečju in tržaškim temam ter za tukajšnje gledališče podpisal dve uspešnici o kraljevskih damah v Miramaru. Dogajanje novega Fullinovega dela je postavljeno v ženski samostan na koncu druge svetovne vojne; avtor bo spet nastopil en travesti v vlogi nune, poleg Arielle Reggio in Marzie Postogna. Fullin bo podpisal tudi režijo v sodelovanju s Tino Sosič. Med drugimi nastopajočimi bo še Franko Korošec. O predstavi je med petkovo tiskovno konferenco za predstavitev sezone spregovorila – zelo kriptično – Ariella Reggio.
Kakorkoli že, nova sezona se po besedah Contradine predsednice Livie Amabilino napoveduje kot izredno bogata, namenjena zelo raznolikemu občinstvu, bodisi po zanimanju kot po letih, saj je program sestavljen tako, da bo pritegnil male in najmlajše gledalce, a tudi take v odraslih in zelo zrelih letih ter seveda mlade; poleg tega gledališče posveča posebno pozornost tako ali drugače ogroženim članom družbe, in sicer v sodelovanju z drugimi subjekti, denimo z zaporniškimi ustanovami. Tudi letos bo Contrada potrdila sodelovanje z ostalimi deželnimi gledališči, kot je med drugim poudaril njen umetniški vodja Matteo Oleotto. Med predstavitvijo je spregovoril še organizacijski vodja Diego Matuchina; kot predstavnika krajevnih ustanov sta posegla deželni odbornik za kulturo Gianni Torrenti in odbornica za gledališča Občine Trst Serena Tonel.
Abonmajski program, ki tudi letos ponuja rdeči in modri niz (ki se razlikujeta po številu ponovitev), je predstavila Livia Amabilino. Poleg otvoritvene narečne komedije obsega še dve Contradini produkciji: La cena perfetta (Popolna večerja) Sergia Pierattinija, ki bo krstno uprizoritev doživela v tržaški Bobbiovi dvorani in Notte di follia (Nora noč) francoske avtorice Josiane Balasco z Anno Galiena in Corradom Tedeschijem, ki jo bodo prvič uprizorili v Rimu. Med gostujočimi so predvidene, denimo: predstavi v produkciji združenja Artisti Associati, in sicer Sabbie mobili (Živi pesek) s komiki Robertom Ciufolijem, Gasparejem in Maxom Pisujem ter glasbena komedija Viktor in Viktorija po nemškem izvirniku z Veronico Pivetti; med najbolj pričakovanimi predstavami bo nedvomno Due (Dva) z zvezdnikom Raoulom Bovo, Il diavolo, certamente (Zlodej, seveda) izpod peresa Andrea Camillerija, odčitava Palazzeschijevega romana Sorelle Materassi (Sestre Materassi) z Lucio Poli, Mileno Vukotic in Marilù Prati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava