Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tisoč oči: kratki in dolgi filmi v središču

11. sep. 2017 | 17:45
Dark Theme

Z jutrišnjim dnem se v Državni kinoteki v Rimu (kino Trevi) začenja letošnja šestnajsta izdaja Mednarodnega filmskega in umetnostnega festivala I mille occhi (Tisoč oči). Festival, ki nikakor ne želi biti retrospektivni pregled, temveč festival, ki ponuja kakovostne stare in nove filme, se bo v Trst preselil v petek, ko bodo v gledališču Miela zavrteli prve filme, ki bodo osvetlili nemško in italijansko filmsko produkcijo. V festivalskih dneh, ki se bodo zaključili 21. septembra, bodo ljubitelji filmske umetnosti lahko uživali še ob mnogih drugih žanrsko različnih filmih z vseh koncev sveta.
Pester in raznolik festivalski program je v Skladišču idej predstavil umetniški vodja festivala Sergio M. Grmek Germani, ki je med drugim tudi dejal, da so organizatorji poseben poudarek namenili prihodu filmskih ustvarjalcev, saj pričakujejo kar nekaj zanimivih gostov iz filmskega sveta. Petkovega otvoritvenega večera se bo tako udeležil nemški cineast Roger Fritz, ki se bo pred tržaško publiko ta večer predstavil z dvema kratkometražnima filmoma in enim dolgometražnim filmom.
Iz zakladnice originalnih filmov bodo potegnili še marsikateri filmski biser. Med italijanskimi filmi omenimo film Il rossetto iz leta 1960 (Damiano Damiani).
Poseben vpogled v hrvaško in srbsko alternativno filmsko ustvarjalnost je pripravila Mila Lazić, ki bo v fokus postavila hrvaška filmarja Ivana Martinaca in Tomislava Gotovaca, ki sta bila v bivši Jugoslaviji znana po svoji »anarhofilmski« karieri. Srbsko filmsko avantgardo bo na festivalu zastopal letos preminuli režiser Lazar Stojanović, ki je v bivši Jugoslaviji postal znan po dokumentarno-igranem filmu Plastični Jezus.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava