Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Drama, ki odkriva kompleksnost človeške duše

18. sep. 2017 | 17:37
Dark Theme

Dramska družina SKPD F. B. Sedej je minuli konec tedna v Števerjanu predstavila novo igro, Leto šlagerja. Delo nizozemskega avtorja Rika van den Bosa v prevodu Tanje Mlaker je režiral Tomaž Kranjc. Pretresljiva zgodba prikazuje štiri prijatelje, ki se po šestnajstih letih naključno dobijo tam, kjer so radi preživljali svoja brezskrbna leta najstništva, v intimi gozda, nekoliko odmaknjeni od vsega. Vera, Bas, Thomas in Jesse so bili nerazdružljivi, razposajeni, radovedni, željni dogodivščin in neučakani v nabiranju življenjskih izkušenj. Bili so običajni devetnajstletniki, ki so vstopali v svet odraslih, se preizkušali v ljubezni in prijateljstvu, neobremenjeni s pitjem alkohola. Vse do usodnega trenutka, ki jim je zaznamoval življenja - prometne nesreče, kjer so za vedno izgubili Jesseja.
Ganljiva drama odkriva kompleksnost človeške duše pri izpraševanju vesti. Marinka Černic, Jakob Leopoli, Nikolaj Pintar in Tadej Lukman so pred številno publiko v Sedejevem domu izvrstno razkrivali vse odtenke občutka krivde odraslih, kar so morali protagonisti nepripravljeni in na silo postati. V odraslo obdobje pa so nesli nekaj mladostniškega, kar jih je oviralo. Ob snidenju v gozdu privrejo na dan dolgo zamolčane bolečine, vprašanja, moteča nepoštenost odraslih in staršev, ki so poskušali minimizirati problematiko izgube prijatelja in človeškega življenja. Pridruži se jim Jesse, kot duh ali kot prispodoba njihove kolektivne želje po tem, da se dogodek ne bi nikoli zgodil in bi bil Jesse še živ.
Na odru, ki ni ponujal veliko scenografije, razen modrega punta, so imeli štirje igralci zahtevno nalogo narediti zgodbo živo, kar pa jim je popolnoma uspelo. Spretno in prepričljivo so uprizorili kontrast med najstnikom in odraslim človekom. Njihova suverena in občudujoče jasna igra pa tudi spontanost, sproščenost in srčnost, je ustvarjala milje nabitega s čustvi, ki jih je kitaristka Mia Marinič še dodatno poudarjala. Dva šansona, saj se je zgodba dogajala v Letu šlagerja, je prispeval Patrick Quaggiato, ki je tudi sicer usmerjal glasbeno spremljavo predstave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava