Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Feministični« pogled na državljansko vojno

20. sep. 2017 | 19:02
Dark Theme

Štiri leta po zadnjem filmu Somewhere se Sofia Coppola vrača s povsem različnim žanrom, filmsko črtico, tudi trilerjem, ki je postavljen v čas ameriške državljanske vojne, ko ranjeni vojak najde zatočišče v dekliškem internatu v Virginiji.
Moški leži onemogel v bližnjem gozdu, ko čisto slučajno nanj naleti eno od deklet, ki preživlja svoj vsakdan daleč od zunanjega sveta, za visokimi zidovi zavoda Farnsworth Seminary na skrajnem ameriškem jugu. Za izobraževanje in vzgojo mladenk skrbi miss Marha. Njihovo življenje poteka daleč od vojnega dogajanja ob učenju francoščine in igranju klavirja, kot se pač spodobi za dekleta njihove starosti in sloja.
Kljub vsemu pa nekega dne vojna potrka tudi na vrata njihovega skupnega doma in uniči zlato kletko, v kateri sobiva šest lepih mladih žensk. Ranjeni John McBurney namreč potrebuje pomoč in miss Martha odloči, da mu bo pomagala; moška prisotnost pa v prostoru, ki je do tedaj pripadal le ženskam, povsem poruši ravnovesje velikega zavoda. Navzočnost karizmatičnega in postavnega ranjenega vojaka stopnjuje spolno napetost in konkurenco, dokler ne pride do sklepnega obračuna.
Celovečerec, povzet po romanu Thomasa P. Cullinana, ki je izšel leta 1966, je v resnici tudi nekoliko bolj feministični remake celovečerca Dona Siegla iz leta 1971, v katerem je v glavni vlogi igral Clint Eastwood.
Režiserka Sofia Coppola je s tem delom maja v Cannesu prejela nagrado za najboljšo režijo in tako bila druga ženska v zgodovini francoskega festivala, ki ji je uspel tak podvig. Do danes je bila te nagrade deležna samo Rusinja Yuliya Solntseva, ki je leta 1961 prejela nagrado za vojaško dramo o drugi svetovni vojni Chronicle of Flaming Years.

L’inganno (The Beguiled)
ZDA 2017
Režija: Sofia Coppola
Igrajo: Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Emma Howard in Oona Laurence

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava