Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Majhna, a reprezentativna

20. sep. 2017 | 20:56
Dark Theme

Galerija Cartesius v Trstu ponuja na ogled grafične liste umetnika, ki je zaznamoval dogajanje na področju slikarstva, grafike in kiparstva v Italiji in Sloveniji v 20. stoletju. Likovni homaž Lojzetu Spacalu se osredotoča na umetnikovo produkcijo iz 50. let, ko je izšla grafična mapa namenjena zbirateljem, eksponati so prav zato stilno enoviti. Grafična mapa, ki je izšla leta 1951, predstavlja redkost, v njej so zbrane grafike iz pomembnega ustvarjalnega obdobja, ko je Spacal že razstavljal na Beneškem bienalu, v času po vojnem premoru, ko je ta pomembna mednarodna razstava ponovno odprla svoja vrata sodobnemu likovnemu ustvarjanju, in pred letom 1954, ko je umetnik drugič razstavljal na bienalu. Le nekaj let kasneje, leta 1958, je Spacal prav v Benetkah prejel Grand prix, prestižno nagrado na področju grafike.
V teh delih iz prvih povojnih let je v Spacalovem opusu prevladoval pristop magičnega realizma. Osrednja motiva sta bila predvsem človek in njegovo neutrudno delo za obstoj v takratnih nelahkih pogojih ter lepota naravnega okolja Krasa in Istre. V naslednjem obdobju pa je njegovo pozornost pritegnila preobrazba mestnega okolja, skladno s korenitimi družbenimi spremembami, ki so bile še najbolj opazne v drugi polovici dvajsetega stoletja.
Z galerijo Cartesius je Spacal redno sodeloval in tu prirejal samostojne razstave. Pomembno je, da v mestu, ki se programsko ne zavzema za ovrednotenje svoje likovne dediščine, za to poskrbijo vsaj nekatere galerije. Spacal je med redkimi likovnimi umetniki iz Trsta, ki so mu v Ljubljani podelili Prešernovo nagrado za življenjsko delo, v Štanjelu je na ogled njegova stalna zbirka, mestni muzej Revoltella hrani v svoji zbirki nekaj Spacalovih del. Pričujoča, sicer majhna razstava, je zelo reprezentativna, ker zaobjema eno najboljših mojstrovih ustvarjalnih obdobij in izredno kakovostna dela. Na ogled bo do 6. oktobra od torka do sobote: 16.30-19.30.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava