Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

American Dream

21. sep. 2017 | 18:43
Dark Theme

Glasbeni projekt LCD Soundsystem je spet med nami. Po dolgih petih letih nam bend ponuja novo ploščo z naslovom American Dream.
LCD Soundsystem ni prava glasbena zasedba, saj jo sestavlja en sam član, glasbeni producent James Murphy. Murphy je svojo glasbeno kariero začel s psevdonimom Death From Above, ko je na začetku devetdesetih vrtel plošče v manjših klubih newyorške underground scene. Leta 1999 je s prijateljem Timom Goldsworthyjem in menedžerjem Jonathanom Galkinom ustanovil glasbeno založbo DFA Records, tri leta kasneje pa z njo izdal prvi single Losing My Edge s psevdonimom LCD Soundsystem. Sledili so še komadi Give It Up, Yeah, Movement in končno je leta 2005 prišla na vrsto prva istoimenska plošča. Murphy je s prvencem kmalu zaslovel na svetovni glasbeni sceni, dance-pank single Daft Punk Is Playing at My House je danes zimzelena uspešnica, kateri lahko prisluhnemo v marsikaterem klubu. Leta 2007 je Murphy posnel drugi album Sound of Silver, s katerim je potrdil svoje glasbene zmogljivosti.
Leta 2010 je Murphy izdal še tretjo ploščo This is Happening, danes pa imamo pred sabo album American Dream. Na koncertih priskočijo seveda Murphyju na pomoč izvrstni glasbeniki, kot so kitarist Al Doyle, basist Tyler Pope, pevka Nancy Whang in bobnar Pat Mahoney.
V zadnjih letih je ameriški glasbenik sodeloval pri številnih glasbenih projektih, tudi kot glasbeni producent s skupinami Arcade Fire, Gorillaz, 2ManyDJs. Na koncu pa se je le odločil in posnel nov album. American Dream sestavlja deset pesmi, traja pa okrog sedemdeset minut. Plošča je tokrat nekoliko bolj temačna od prejšnjih. Manj je hitov, če izvzamemo komada Tonite in Call the Police, ki sta res bolj poskočna in primerna za klubsko sceno. Other voices in predvsem Change Yr Mind spominjata na osemdeseta leta in na bend Talking Heads. Na koncu pa se je Murphy poklonil svojemu idolu Davidu Bowieju in mu posvetil trinajstminutno, otožno in umirjeno skladbo Black Screen.

American Dream
LCD Soundsystem
Dance pank, new wave
DFA Records/Columbia records, 2017
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava