Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

TriesteBookFest darilo bralcem

13. okt. 2017 | 18:31
Dark Theme

Marco Paolini, Giuseppe Culicchia, Maurizio De Giovanni, Paolo Di Paolo, Marco Ongaro, Laila Wadia so nekateri izmed protagonistov drugega literarnega festivala TriesteBookFest, ki bo v mestu na sporedu med 20. in 22. oktobrom. Glavnina dogodkov se bo, ob podpori Občine Trst, zvrstila v avditoriju muzeja Revoltella, organizatorji - pravzaprav organizatorke, saj gre za povsem žensko ekipo, so se tudi letos odločile, da se dogodki ne bodo prekrivali: kdor želi, bo lahko tako v celoti prehodil tridnevno literarno pot, ki so si jo zamislile Loriana Ursich in sodelavke. Kar je za literarne festivale prava redkost, saj ti običajno postavljajo občinstvo pred nelahko izbiro, kateremu dogodku dati prednost ...
Kot je na petkovi predstavitvi dejala predsednica kulturnega društva TriesteBookFest, sicer pa knjigarnarica Loriana Ursich, bodo v središču letošnjega praznika vezi med literaturo, kinematografijo, gledališčem in glasbo. Cilj tržaškega BookFesta je približati bralno kulturo čim širšemu krogu bralcev, kar bodo letos skušali doseči tudi skozi pravkar omenjene medije. Festival bo v petek, 20. oktobra, ob 17.30 uvedlo srečanje z Marcom Paolinijem, avtorjem in igralcem, ki se mojstrsko poigrava z različnimi ustvarjalnimi govoricami (gledališčem, filmom, literaturo ...). Paolini bo s soavtorjem Gianfrancom Bettinom predstavil knjigo Le avventure di Numero Primo, ki je pravkar izšla pri založbi Einaudi. Ob 21. uri bo v bližnji kavarni Mimì e Cocotte Illogica allegria, homage Giorgiu Gaberju in njegovi posrečeni mešanici gledališča in glasbe (nastopila bosta Marco Andreoni in Carlo Feruglio).
Letošnji TriesteBookFest uvaja nekatere zanimive novosti. Prva bo razveselila zlasti mlade, saj predvideva natečaj, ki v sodelovanju z občinskim projektom PAG spodbuja mladinsko ustvarjalnost. Kot je pojasnila občinska funkcionarka Donatella Rocco, bodo dijaki višjih šol lahko sodelovali z glasbenimi, gledališkimi in filmskimi projekti, predpisana tema bodo seveda vezi med avtorji, knjigami in bralci. Vsem, ki bi radi z nekaterimi avtorji pokramljali v neformalnem in prijetnem okolju, pa je namenjen niz Pri mizi z avtorjem: v soboto sta predvidena kosilo in večerja, v nedeljo pa brunch. Za te sta potrebna predhodna rezervacija in plačilo, ostali festivalski dogodki so zastonj. Vse informacije so na voljo na Facebook strani TriesteBookFest, v kratkem pa bodo tudi na istoimenski spletni strani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava