»Besedila so dvojina, poezija pa je ednina«

Drago Mislej Mef ob prejetju Ježkove nagrade

A

četrtek, 26. oktobra 2017 | 10:00

Drago Mislej Mef med enim svojih nastopov (FOTODAMJ@N)

Letošnja Ježkova nagrada, ki jo dobra tri desetletja podeljuje RTV Slovenija, gre v roke Draga Misleja Mefa. Prejme jo »duhovit Primorec s smislom za mediteransko improvizacijo, ki v slovenskem kulturnem prostoru ustvarja že več kot štirideset let,« so med drugim v utemeljitvi zapisali člani komisije. S tekstopiscem že domala ponarodelih glasbenih uspešnic, izjemnim glasbenikom, kantavtorjem, novinarjem, urednikom in vsestranskim kulturnim delavcem Dragom Mislejem Mefom, smo se pogovarjali v Izoli, kjer živi: v prvi vrsti o njegovem trenutnem ustvarjanju, Ježkovi nagradi in o vsaj delčku vsega tistega, kar ta nagrada prinaša s seboj. Nenazadnje je v obrazložitvi komisija še posebej izpostavila, da »v kolikor bi bil Ježek še vedno med nami, bi se z Mefom gotovo dobro ujela« ...
V minulem letu je Nobelovo nagrado za literaturo prejel legendarni ameriški kantavtor Bob Dylan, letos je pri nas lavreat Ježkove nagrade kantavtor Drago Mislej Mef. Ali lahko govoriva o določenih paralelah?
(smeh) Verjetno je Dylan bolj pričakoval Nobelovo nagrado kot jaz Ježkovo. O prejemu nagrade nisem vedel ničesar, nisem vedel za razpis in ne za nominacijo. Do mene so prišli sodelavci Radia Koper in mi povedali, da sem letošnji prejemnik. Povedati moram, da sem bil te nagrade resnično vesel, saj je ena redkih nagrad pri nas, ki ni profanirana. Še vedno gre za nagrado, ki jo tako jaz in mislim, da tudi velika večina Slovencev, izjemno ceni.
Zakaj?
Vsi predhodni prejemniki te nagrade, ki so me klicali, od Dese Muck, Janija Kovačiča, Marka Radmiloviča, Iztoka Mlakarja dejali, da so tudi njim vsi po vrsti iskreno čestitali. Ravno to se je zgodilo tudi meni. Vsi, neznani, znani, po telefonu, po sporočilih, so mi sporočali čestitke. Klicala me je ena gospa iz Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki je jokala od veselja, da sem prejel to nagrado. To se te dejansko dotakne, da sem bil pri tej nagradi res vseskozi tiho in tudi nisem prav nič »nakladal«.
Kaj pa praviloma rečete ali si mislite ob prejemu nagrade? Kaj bi lahko »nakladali«?
Ponavadi si ob tovrstnih nagradah rečeš, da imajo sigurno vpogled v tvoj zdravstveni karton in so tako tudi izbrskali nekaj o tvojem zdravstvenem stanju, o katerem sam še ne veš ničesar, je pa tam mogoče najti razlog, da ti na hitro dajejo nagrado. Pri tej nagradi pa res nisem rekel prav ničesar takšnega in sem res vesel zanjo.
Podobno kot Fran Milčinski Ježek pa ste tudi vi vseskozi aktivni na številnih področjih. Kateri so projekti, ki jih nameravate realizirati še v bližnji prihodnosti?
Zadnji vikend v oktobru snemamo nov album in bomo posneli prve štiri pesmi. Izdali bomo »singelco« in upamo, da nam to uspe že pred koncertom v Novi Gorici. Najprej sem se zarekel, da bom naredil celo dvojni album. V bendu so me namreč spraševali, ali imam ideje za še kakšen komad, in sem jim odvrnil, da ideje niso problem, da jih imam ne za en album, ampak takoj vsaj za dvojnega.
Torej bomo že v kratkem deležni dvojnega albuma?
Narejenih imam osemnajst pesmi ampak če dobro razmislim je problem že v tem, da cede danes nima smisla tiskati, saj ti ga nihče ne kupi. Odločili smo se, da vsak mesec posnamemo štiri pesmi in od tega dve ponudimo kot single. Ko bomo imeli tako pripravljenih vseh osemnajst pesmi in osem singlov, pa izdamo dvojni vinilni LP z naslovom Ma ne že spet ... Mef.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Pesnici v spomin

Spominski zapis dr. Irene Novak Popov ob smrti tržaške pesnice in pisateljice Irene Žerjal

9. septembra 2018 | 08:29

Dokumentarec »14+1« nadaljuje svojo uspešno pot

V produkciji slovenskih deželnih programov RAI

10. septembra 2018 | 11:40

»Slovenija ima enega mojih najljubših slovanskih jezikov«

Pogovor z Ilijo Trojanowom, ki mu bodo danes v jami Vilenica podelili istoimensko literarno nagrado

8. septembra 2018 | 11:14

V Kanalu se nocoj začenjajo Kogojevi dnevi

Na sporedu bodo tudi koncerti v Trstu, Gorici in Bardu

7. septembra 2018 | 14:21

Ob mizi s svojevrstno družino

Les estivants (I villeggianti), nov film Valerie Bruni TedeschiV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

7. septembra 2018 | 11:35

Dnevnik za boljšo komunikacijo

Tudi letos je izšel Galebov šolski dnevnik

6. septembra 2018 | 18:04

»Uspešno nostalgični«

Skupina Alice in Chains izdala ploščo Rainier Fog V naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

6. septembra 2018 | 13:29