Nick Cave podaril koncert leta

V Stožicah navdušujoč koncert avstralskega rokerja

A

torek, 31. oktobra 2017 | 18:23

Nick Cave med ljubljanskim nastopom (MARTINA PEROSSA)

Nick Cave je v ponedeljek zvečer povsem očaral razprodane Stožice. Avstralski roker je s svojo glasbeno iskrenostjo in čisto predanostjo publiki izpeljal magičen koncert, ki je trajal kar dve uri in pol! Stari znanec slovenskih odrov je devetič nastopil v Sloveniji, slovenska publika pa ga je tudi tokrat nagradila z množičnim odzivom.
Nicholas Edward Cave ni le avstralski glasbenik in kantavtor, ampak tudi pisatelj, scenarist in filmski igralec. V štiridesetletni glasbeni karieri je sodeloval z marsikaterim bendom, začel pa je daljnega leta 1976, ko je v Melbournu ustanovil svojo prvo zasedbo The Boys Next Door. Kmalu nato so se Cave in tovariši preimenovali v The Birthday Party in se preselili v London. Danes je glavna Caveova skupina The Bad Seeds, s katero je avstralski pevec posnel največ ploščkov in s katero je zaslovel na svetovni ravni. Bend igra alternativni rok z dobro dozo glasbenega eksperimentiranja. Motivi so večkrat temačni, ravno tako pa tudi besedila.
Taka atmosfera je vladala tudi v nabito polni dvorani Stožice, v katero je Cave stopil malo po 20. uri. Poleg njega so stali dolgoletni zvesti prijatelji in glasbeniki Warren Ellis (sinteziser, klavir, kitara, violina in viola), Martyn Casey (baskitara), Thomas Wydler (bobni), Jim Sclavunos (tolkala, vibrafon, cevasti zvonovi) in George Vjestica (akustična in električna kitara). Skupina je v pol tretji uri dolgem nastopu zaigrala cel kup komadov, skoraj v celoti pa novo ploščo Skeleton Tree. Album so Cave in ostali posneli v studiu v Brightonu, med snemanjem pa se je Caveov petnajstletni sin Arthur smrtno ponesrečil na tamkajšnjih pečinah. Tragedija je avstralskega pevca seveda močno prizadela, to pa se pozna tako ploščku kot tudi koncertom. V Stožicah je tako najprej zapel tri pesmi z novega ploščka in sicer Anthrocene, Jesus Alone in Magneto. Na najmočnejši odziv so seveda naletele starejše uspešnice, med katerimi so gotovo izstopale Jubilee Street, Into My Arms in Tupelo. Glasbeniki so komade izvajali izvrstno, Cave pa se je totalno predal publiki – neprestano je pel na robu odra in se naslanjal na občinstvo, večkrat je oboževalcem celo ležal na rokah.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Magija Svetlobne gverile

Svetlobni umetniki »zasedli« Izolo

13. septembra 2018 | 17:45

Japonska alternativna družina

Režiser Kore'eda Hirokazu je za film prejel zlato palmoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

14. septembra 2018 | 15:03

Spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine

V Ljubljani bodo odprli razstavo Morje - naše življenje

13. septembra 2018 | 12:04

Čuk kandidat za predsednika

Volilni občni zbor Društva slovenskih pisateljev

12. septembra 2018 | 05:17

Na Primorskem beremo ... (10)

Paolo Carelli - Il Brasile d’Europa

11. septembra 2018 | 17:26

Začel se je 21. FSF

S podelitvijo Badjurove nagrade Tugu Štiglicu

11. septembra 2018 | 16:13

»Na Padričah je bilo zelo stresno«

Vileniški nagrajenec Ilija Trojanow o bivanju v nekdanjem begunskem taborišču

10. septembra 2018 | 19:46