Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Finché c'è Prosecco, c'è speranza

31. okt. 2017 | 20:52
Dark Theme

Spet izredni Giuseppe Battiston v vlogi protagonista; med nastopajočimi igralci spet Teco Celio in Roberto Citran, a tudi Marco Pettenello kot scenarist. Film Finché c'è Prosecco, c'è speranza ima cel kup skupnih značilnosti s filmsko pripovedjo Zoran, moj nečak idiot. Celo to, da je celovečerec tudi za Antonia Padovana, kot pred štirimi leti že za Mattea Oleotta, filmski prvenec.
Delo je sicer postavljeno med vinograde prosecca, v Conegliano, kamor je tudi pisatelj Fulvio Ervas postavil svoj istoimenski roman, po katerem je Padovan posnel film. Med Coneglianom in Benetkami se tako odvija vsakdan policijskega inšpektorja Stuckyja, debelušastega, tudi počasnega in preudarnega raziskovalca, ki pa naposled uspe priti resnici do dna.
Film je namreč detektivka. Inšpektor Stucky mora odkriti kdo je kriv za nepričakovano smrt plemiča Desideria Ancillotta. Vsi so prepričani, da gre za samomor, a prav inšpektorju Stuckyju se Ancillottova smrt zdi nekam preveč sumljiva, predvsem takrat, ko umrejo tudi nekateri drugi ljudje v vasi. Ancillotto je bil lastnik ogromnega posestva in pri pridelovanju prosecca se ni nikoli posluževal pesticidov, temveč sledil pravilom biodinamike. Ta njegova izbira ni bila po godu ostalim pridelovalcem rumene penine, ker so trdili, da se morajo zato odpovedati večji proizvodnji in seveda boljšemu zaslužku.
Padovanov film je tako detektivska zgodba, a tudi zgodba o pridelovanju in spoštovanju določenega teritorija, o čemer je v svojem romanu že spregovoril Fulvio Ervas. Škoda, ker ima film na papirju kar nekaj adutov, ki pa jih je ob prepisovanju na filmsko platno izgubil. Predvsem zato, ker je celovečerec bolj podoben televizijski nadaljevanki kot pa filmu. In tudi spet izjemni Giuseppe Battiston ne more rešiti situacije. V Trstu je delo na ogled v kinodvorani Ariston.

Finché c’è Prosecco, c’è speranza
Italija 2017
Režija: Antonio Padovan
Igrajo: Giuseppe Battiston, Teco Celio, Liz Solari, Roberto Citran, Silvia D’Amico, Rade Šerbedžija, Bobak Karimi in Gisella Burinato
Ocena: ★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava