Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Preprosto, sodobno, sveže

3. nov. 2017 | 21:37
Dark Theme

Tržaški oblikovalec Aleš Brce je na 8. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen prejel nagrado za novo celostno podobo vinske hiše Lupinc iz Praprota. Mednarodna žirija je ocenila, da je njegov projekt preprost, sodoben, svež. Nagrajeni projekt je do 26. novembra na ogled v ljubljanski Narodni galeriji. Brce, ki je na oblikovalsko področje stopil šele pred sedmimi leti kot samouk, pravi, da je za uspešen projekt potrebno dobro sodelovanje z naročnikom. Če te simbioze ni, bo končni rezultata najbrž neučinkovit.
Kako se je rodilo vaše sodelovanje z vinsko hišo Lupinc, ki je privedlo do nagrajenega projekta?
Matej Lupinc je potreboval posodobitev vinskih etiket in celostne podobe vinske hiše. Ker pozna moj grafični stil in ga ceni, se je obrnil name s prošnjo, naj oblikujem in likovno vodim projekt. Želel je, da bi bile etikete izrazito dizajnirane, podporni materiali pa premišljeno izbrani. Želel je skratka identitetni sistem, ki naj bi sodobno in sveže komuniciral kakovost Lupinčevih vin preko premišljene in učinkovite grafične podobe. (...)
Katere elemente ste želeli izpostaviti?
Dizajn vizualne identitete Lupinc sloni na radikalni viziji grafike, saj z uporabo čisto osnovnih znakov izpostavlja koncept preprostosti. Projekt izhaja iz Geštalt teorije: enostavne kompozicije črt in (pol)krogov sestavljajo harmonični vizualni sistem. Identiteta vinske hiše pride do izraza z eksperimentalnimi tipografskimi elementi na etiketah linije vin, z geometričnim motivom na transportni škatli in z živahno dekoracijo na darilni škatli. Začetnice imen vin so grafično interpretirane v posamezne simbole, ki odražajo minimalističen koncept in obenem ohranjajo vinogradniški navdih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava