Petek, 12 april 2024
Iskanje

Berite in gradite dialog!

9. nov. 2017 | 11:29
Dark Theme

Srečanja z Manco Košir so injekcija optimizma. Pisateljica in novinarka, ki se »vsak dan pogovarja s smrtjo«, je prava ambasadorka radostnega življenja, zagovornica prepričanja, da nasprotje strahu ni pogum, temveč veselje.
To je prišlo jasno do izraza tudi med torkovim srečanjem v Tržaškem knjižnem središču, ki ga je priredilo Slavistično društvo Trst Gorica Videm. Priložnost je ponudil izid njene najnovejše knjige Človeška ljubezen, v kateri je objavila dopisovanje s štirimi psihoterapevti - Izidorjem Gašperlinom, Gabi Čačinovič Vogrinčič, Miranom Možino in Tomažem Flajsom. Predstavitev pa je zaznamoval zlasti prijeten pogovor med avtorico in kolegico ter prijateljico Alenko Rebula.
Loredana Umek je uvodoma spomnila, da je tokratna gostja fluidna osebnost, ki se je uspešno preizkusila na številnih področjih: filmska igralka, televizijska voditeljica, novinarka, univerzitetna profesorica, avtorica devetnajstih knjig ... Alenka Rebula je »uradnemu« seznamu dodala osebnega in pretežno ženskemu občinstvu razkrila, da Manco Košir ceni zaradi vsega, ker je doprinesla slovenskemu kulturnemu prostoru. Kot prepričana ambasadorka bralne kulture namreč veliko energij vlaga v srečanja s pisatelji, jih promovira in postavlja v kontakt z bralci. Ob tem ne pozna zavisti in hudobije; kljub pregovorno dolgemu jeziku, so njene kritike vedno prodorne in sočutne. V njih ni strupa, sogovornika nikoli ne ponižuje, kar je v slovenski družbi redkost, je opozorila Alenka Rebula.
Manca Košir je prepričana zagovornica dialoga in kot taka tudi avtorica odličnih intervjujev. Vsi bi se morali boriti proti monološkemu svetu, v katerem živimo. Z nasmehom na ustih, seveda. Kajti radostni ljudje, se ne fokusirajo na svoje trpljenje, temveč se trudijo, da bi sami in ljudje okrog njih bolje živeli. Pri tem naj nam bo v pomoč književnost, ki nam približuje globlji smisel bivanja in različne svetove.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava