»Film lahko postane dinamit«

V Gorici gostili režiserja Miroslava Janeka

A

nedelja, 12. novembra 2017 | 11:01

Z gostom se je pogovarjala Mateja Zorn (URBAN KOŠIR)

Intimni dokumentarec češkega režiserja Miroslava Janeka o petih mladostnikih z Aspergerjevim sindromom, ki jih je družba označila za avtiste in izobčila, čeprav so bistri in nadarjeni ljudje, je v četrtek zvečer napovedala bližajoči se festival Nagrada Darko Bratina, ki se bo med 24. in 30. novembrom odvijal pod okriljem Kinoateljeja. Janek, eden najprodornejših čeških dokumentaristov in prejemnik nagrade Bratina v letu 2010, je v goriškem Kinemaxu, v sklopu spremljevalnih festivalskih večerov z dosedanjimi nagrajenci, predstavil svoje najnovejše delo, Normal autistic film, kjer v ospredje znova postavlja posameznike iz družbenega obrobja ali posebej nadarjene osebe, ki jih družba obravnava kot »drugačne«.
Miroslav Janek je v preteklosti že požel izjemen uspeh s filmom The Unseen, dokumentarcem o slepih fotografih, ki je bil tudi večkrat nagrajen. V svojem zadnjem filmu pa gledalca poziva k razbiranju in razumevanju avtizma predvsem kot drugačnega načina razmišljanja in ne zgolj kot klinično diagnozo ali invalidnost. Janek predstavi razne nazorne primere, ki pokažejo podobnosti med petimi mladostniki, predvsem pa njihove različne značaje, okolje, v katerem so zrasli, njihov odnos do življenja, svet nevrotipičnih in Aspergerjev sindrom.  Normal Autistic Film lahko zato, kot je zapisala psihoterapevtka in filmska poznavalka Anna Antonini, postane dinamit, ki razblini predsodke, legende in strahove, pričevanja Ahmeda, Denisa, Luckasa, Majde in Marjamke pa sredstvo za ustvarjanje novega načina sporočanja in drugačne zavesti.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Mittelfest z novincem in novostmi

Nocoj se je v Čedadu začela ugledna mednarodna kulturna prireditev

5. julija 2018 | 20:38

Plošča brez šibkih točk

Welcome To Sky Valley je najbrž najboljša desert rok plošča vseh časovV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

6. julija 2018 | 11:27

Florjanu Lipušu avstrijsko kulturno priznanje

Za literaturo v slovenskem jeziku

5. julija 2018 | 12:30

Furlanski film Resina

Celovečerni film Renza Carbonere je postavljen v RudoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

5. julija 2018 | 11:29

Zoran Mušič v besedah Marka Sosiča

V muzeju Revoltella v petek monolog o življenju goriškega slikarja

5. julija 2018 | 13:30

Robertu Harrisu nagrada »zgodovina v romanu«

Podelili mu jo bodo na festivalu Pordenonelegge

4. julija 2018 | 19:34

En soph 4, prispodoba neskončne svetlobe

V Kraški hiši razstavlja Cvetka Hojnik

3. julija 2018 | 08:05