Sobota, 20 april 2024
Iskanje

»Balkanski lonac« Dubioze kolektiv

16. nov. 2017 | 15:58
Dark Theme

Skupina Dubioza kolektiv je spet med nami z novim albumom in to le leto dni po prejšnjem Happy Machine. Pjesmice za djecu i odrasle je naslov nove plošče, ki je pred nekaj dnevi izšla na spletni strani www.dubioza.org. Bosanski bend se je tudi tokrat odločil, da plošček ponudi brezplačno, kdor pa želi podpreti njihovo ustvarjanje, ga lahko kupi na številnih spletnih glasbenih portalih. V naslednjih mesecih bodo na voljo še zgoščenke, ki jih bodo izdali s pomočjo slovenske glasbene založbe Menart Records.
Zasedba Dubioza kolektiv je v zadnjih letih zaslovela ne le v državah bivše Jugoslavije, ampak na svetovni glasbeni sceni. K temu so prav gotovo pripomogli adrenalinski koncertni nastopi, na katerih so fantje zmožni dvigniti na noge tudi najresnejšo publiko. Bend, ki ga sestavljata pevca Adis Zvekić in Almir Hasanbegović, poleg njiju pa še dj Brano Jakubović, basist Vedran Mujagić, kitarist Jernej Šavel, bobnar Senad Šuta ter saksofonist Mario Ševarac, je v skoraj petnajstletni glasbeni karieri izdal osem studijskih albumov in kar nekaj krajših plošč. Poleg tega so fantje konstantno nastopali na številnih svetovnih glasbenih festivalih in v prestižnih koncertnih dvoranah. Skrivnost uspeha sarajevskega kolektiva je gotovo v posrečenemu miksu številnih glasbenih zvrsti. Člani benda izhajajo namreč iz različnih glasbenih okolij, uspelo pa jim je uskladiti tako rap in hip-hop kot rok in ska glasbo ter vse skupaj spraviti v velik »balkanski lonac«.
Dubioza kolektiv so se z novim albumom odločili, da bodo spet prepevali izključno v maternem jeziku. Pjesmice za djecu i odrasle sestavlja devet komadov, traja pa dobre pol ure. Najprej imamo nove pionirje, ki verjamejo v kapitalizem, neoliberalizem, nepotizem in korupcijo v »otroškem« komadu Pionirska, takoj za tem pa prvi single Himna generacije, to je tipična Dubioza pesem. Odtenki dubstepa izstopajo v komadih Treba mi zraka in Rijaliti, najbolj poskočni pa sta pesmi Bankomat in Internetska.
Plošča Pjesmice za djecu i odrasle je nasploh pozitivno, balkansko in žurersko nastrojena - zmagovita formula, ki so jo Dubioza razvili že pred leti!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava