»Težko je narediti ločnico med filmom in življenjem«

Pogovor z režiserjem Mariom Brento, letošnjim prejemnikom nagrade Bratina

A

sreda, 6. decembra 2017 | 18:56

Režiser in univerzitetni profesor Mario Brenta (FOTODAMJ@N)

Festival, ki podeljuje nagrado Darko Bratina - Poklon viziji in ga goriški Kinoatelje že osemnajst let prireja v sodelovanju s slovenskimi in italijanskimi filmskimi organizacijami čezmejnega prostora, je v prejšnjih dneh gostil letošnjega prejemnika nagrade, beneškega režiserja Maria Brento. Od Ljubljane, Izole, Špetra, do Nove Gorice, Vidma, Gorice in Trsta smo spremljali njegove filme in dokumentarce, samosvoje v izpovedi, resnične, iskrene, čiste kot je življenje. Pravijo, da njegova filmska šola, ni šola za filmarje, režiserje, ampak šola življenja. Mario Brenta (1942) skupaj z ženo, soustvarjalko filmov, scenaristko, montažerko in muzo Karine de Villers, živi v Rimu in Bruslju, obe mesti sta na nek način v bližini morja, vode … Del njegove družine pa izvira iz Gorice. Nona se je leta 1876 rodila v Solkanu, nono je bil iz Padove. Ko sta se poročila, sta se preselila v Cervignano. V tistem daljnem času, sta tam vodila hotel. V prvi svetovni vojni so se preselili v Padovo, Milano ... Mariova sestra se je poročila s Tržačanom in živi v Trstu. Tudi njegova mama se je po smrti očeta preselila v Trst in z njo je režiser dobil rezidenco v mestu, na Via di Donota za rimskim gledališčem. Vojaščino je opravljal v Gradiški. Oče je bil na Soški fronti med Alpini, komandir smučarske čete, ranjen na Krnu. Od teh krajev se Mario Brenta preprosto ne more ločiti. Lahko se umakne, ampak nekaj ga povleče nazaj. Poznal in prijateljeval je tudi z Darkom Bratino.
Kakšne spomine imate na Darka Bratino?
Spoznala sva se na Kinoateljeju, ko sem predstavljal svoj film. Takoj sva se začutila. Spraševal sem se, kako se lahko z neko osebo čutim tako povezanega, kot bi bila stara znanca ... Rodila sva se v istem letu in mesecu, srečevala sva se ob različnih priložnostih, nazadnje na konferenci v okviru filmskega festivala v Benetkah, kjer sva bila oba govorca. Vedno sva imela svoje vidike na realnost, tudi filmsko. Izhajala pa sva iz iste perspektive, ki sva jo gojila tako do filma kot do življenja; oba sva delala z resnostjo, ki pa je bila obarvana z ironijo in lahkotnostjo.
Ali sta film in življenje ena in ista stvar?
Film se nekako vsiljuje življenju. Težko je narediti ločnico. Tudi, ko ne ustvarjaš filma, je pogled, ki ga imaš na realnost, pogojen. Rojen sem v Benetkah. Iz mesta sem se kasneje izselil. V njega sem se vračal, ko sem snemal filme. Ko se je snemanje končalo, sem ob vsaki vrnitvi v Benetke nanje gledal z drugačnimi očmi. Nisem jih gledal kot Benečan ali turist, ampak sem iskal kadre. Vse sem pogojeval temu in od tega sem se težko ločil, kar je mogoče tudi dobro.
Tokrat ste se v Gorico vrnili po nagrado Darko Bratina. Kaj vam pomeni?
Pomeni mi veliko. To ni navadna nagrada, ki jo dobiš za film, jo pobereš in greš. Je priznanje za opus, ki si ga ustvaril. Nagrada je imenovana po Darku Bratini, prisotna so določena čustva, vezana na prijateljstvo. Utemeljitev, ki so jo zapisali, se me je zelo dotaknila. Pogosto so te zelo površne in polne leporečja. Ta pa je bila natančna kot nikoli doslej. Zanimiv je bil tudi potek nagrajevanja. Ta teden je bil podoben generalni retrospektivi, ki mi je dala priložnost samorefleksije. Uzrl sem drugačen pogled ob sočasnosti vseh projekcij.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

Florjanu Lipušu avstrijsko kulturno priznanje

Za literaturo v slovenskem jeziku

5. julija 2018 | 12:30

Furlanski film Resina

Celovečerni film Renza Carbonere je postavljen v RudoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

5. julija 2018 | 11:29

Zoran Mušič v besedah Marka Sosiča

V muzeju Revoltella v petek monolog o življenju goriškega slikarja

5. julija 2018 | 13:30

Robertu Harrisu nagrada »zgodovina v romanu«

Podelili mu jo bodo na festivalu Pordenonelegge

4. julija 2018 | 19:34

En soph 4, prispodoba neskončne svetlobe

V Kraški hiši razstavlja Cvetka Hojnik

3. julija 2018 | 08:05

Amidei v znamenju identitete

Filmski festival bo v Gorici od 12. do 18. julija

30. junija 2018 | 09:28

Begunstvo osrednja tema festivala Sanje v Medani

Od danes do nedelje bo nastopilo več kot 25 ustvarjalcev

29. junija 2018 | 13:08