Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Ženska in Moški v poletnem dialogu

8. jan. 2018 | 17:26
Dark Theme

Ženska in moški sedita na vrtu. Poletje je. Odločita se za pogovor. O intimnih zadevah, ljubezni, sebi. V času, ki je tudi gledališke gledalce privadil na bučno, skoraj histerično odrsko dogajanje, se odločita za mirno sedenje za mizo, za iskrenost, spoštljivost, nežnost, skoraj šepet. In ker je njun dialog napisal vrhunski mojster besede Peter Handke, ker bo v vlogi Ženske nastopila Nataša Barbara Gračner, v vlogi Moškega pa Ivo Ban, se nova produkcija Slovenskega stalnega gledališča napoveduje kot mali veliki biser letošnje sezone, ki poteka v znamenju takšnih in drugačnih privlačnosti.
Dramski dialog Lepi dnevi v Aranjuezu je Peter Handke napisal leta 2012 in ga posvetil življenjski sopotnici Sophie Semin. Ta je leta 2016 v vlogi Ženske nastopila tudi v istoimenskem filmu Wima Wendersa, besedilo je nekaj odrskih postavitev doživelo v nemškem gledališkem svetu, v petek pa bo po zaslugi Igorja Pisona, ki je tekst izbral in režiral, prvič uprizorjeno tudi na slovenskih odrih. Za briljanten slovenski prevod, ki je po mnenju protagonistke Nataše Barbare Gračner »nenadkriljiv«, je poskrbel Štefan Vevar.
Ponovitve bodo v mali dvorani tržaškega Kulturnega doma na sporedu do 4. februarja, medtem ko bo goriška ponovitev na sporedu v ponedeljek, 5. februarja. Predstava Lepi dnevi v Aranjuezu konkurira za nagrado Primorskega dnevnika, zato so gledalci vabljeni, da po ogledu zapišejo svojo oceno na priložnostno glasovnico.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava