Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Simpatična »Benedetta follia«

10. jan. 2018 | 19:36
Dark Theme

Guglielmo in Lidia sta se poročila pred petindvajsetimi leti. Prav na dan, ko praznujeta srebrno poroko in sta na večerji v zelo ekskluzivni restavraciji za duhovnike, mu Lidia pove, da se od njega ločuje, ker se je zaljubila v drugo osebo. To je v žensko, ki dela kot prodajalka v moževi trgovini. Guglielmo je namreč lastnik obrata, ki v centru Rima prodaja obleke in vse potrebno za nune in duhovnike. Posel mu gre karseda dobro od rok, a novica, da je na en mah izgubil ženo in tudi prodajalko, ga pahne v depresijo.
Kaj zdaj? Gulielmo najprej poišče novo prodajalko. Kar pa ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, in za prvi mesec si premeteni trgovec pomaga z Luno, mladim in neizkušenim dekletom iz predmestja Rima, ki se kmalu izkaže za povsem neprimerno. Luna pa za svojega delodajalca postane karseda pomembna, ker mu približa svet nočnih zabav in ljubezenskih srečanj, za katera Guglielmo ni vedel; pri šestdesetih letih se mu, pa čeprav po nesreči, zgodi, da zaužije tableto ekstazija.
Simpatična komedija, postavljena v eno tistih trgovin, ki ob Pantheonu že veliko let vzbujajo pozornost mimoidočih, ker imajo v izložbah razstavljene cerkvene potrebščine in obleke, je tudi šestindvajseti film enega najpomembnejših italijanskih režiserjev. Komičnih trenutkov seveda ne manjka, pa čeprav se Verdone večkrat ponavlja in tudi citira, ko se mu na primer v ogledalu prikaže lasten portret izpred petindvajsetih let, ko je prepotoval Italijo na motornem kolesu. To ponavljanje je razvidno tudi v filmu, ki kljub Verdonejevi ironiji, naposled podleže že poznanim vicem in ponekod celo stereotipom.

Benedetta follia
Italija 2018
Režija: Carlo Verdone
Igrajo: Anna Ferraioli Ravel, Carlo Verdone, Ciro Scalera, Elisa di Eusanio in Lucrezia Lante della Rovere

Ocena: ★★★




Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava